Lumea a mai pierdut o legendă a muzicii: A murit Tina Turner!

Artista a murit în liniște miercuri, 24 mai 2023 la vârsta de 83 de ani după o lungă suferinţă, în locuința ei din Kusnacht, în apropiere de Zurich/ Elveția.

Odată cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model”, au transmis apropiații Tinei Turner.

Tina Turner, născută Anna Mae Bullock, a avut o copilărie săracă. Mama ei, Zelma, a fost victima abuzului domestic, fiind agresată de tatăl artistei, Floyd Bullock. Ambii părinți au abandonat-o pe când era un copil, scrie The Sun.

Cântăreața a fost la rândul ei abuzată de fostul soț și partener în muzică şi scenă, chitaristul Ike. Cei doi s-au căsătorit în 1962.

Tina Turner a reușit să iasă din căsnicia toxică în iulie 1976, pe când avea doar 36 de cenți în buzunar.

Supranumită uneori “Regina rock’n’roll-ului”, Tina Turner a câștigat șase dintre cele opt premii Grammy în anii 1980. În acest deceniu, ea a reușit să intre cu o duzină de melodii în Top 40, printre care “Typical Male”, “The Best”, “Private Dancer” și “Better Be Good to Me”. Spectacolul ei din 1988 de la Rio de Janeiro a atras 180.000 de persoane, care rămâne unul dintre cele mai mari audiențe de concert pentru un singur interpret.

“Private Dancer” a devenit cel mai mare album al Tinei Turner, piatra de temelie a unei cariere în care a vândut peste 200 de milioane de discuri în total.

În 1985, Tina l-a întâlnit pe directorul muzical german Erwin Bach, care i-a devenit partener pe termen lung, iar în 1988 s-a mutat la Londra, începând o rezidență de zeci de ani în Europa. A lansat două albume de studio în anii 1990, care s-au vândut bine, în special în Europa, a înregistrat tema muzicală pentru filmul Bond “GoldenEye” din 1995 și a organizat un turneu mondial de succes în 2008 și 2009.

După aceea, s-a retras din showbiz. S-a căsătorit cu Bach, renunțând la cetățenia americană și devenind cetățean elveţian.

S-a luptat cu o serie de probleme de sănătate după ce s-a retras, iar în 2018 s-a confruntat cu o tragedie de familie, când fiul ei cel mare, Craig, s-a sinucis la vârsta de 59 de ani, în Los Angeles. Fiul ei mai mic, Ronnie, a murit în decembrie 2022.

Numele ei continuă să atragă audiențe și la ani după ce s-a retras. Spectacolul de teatru muzical “TINA: The Tina Turner Musical”, cu Adrienne Warren jucând și cântând inițial povestea vieții vedetei, a fost un succes mai întâi în West End din Londra, în 2018, și mai târziu pe Broadway, și este încă în desfășurare. Iar în 2021, HBO a lansat un documentar despre viața ei, “Tina”.

Sursa: Daily Mail

Sursa foto: Tina Turner/Facebook

De același autor

Related Articles