O casă la țară recondiționată, pasiunea pentru tradițiile, bucatele și ospitalitatea satelor românești combinate cu dorința de a le insufla propriilor copii valorile și frumusetea din mediul rural sunt motivele pentru care o tânăra familie s-a hotărât să lanseze platforma Localm.ro.

Andreea Chiva și soțul ei au fost întotdeauna pasionați de călătorii, iar moștenirea unei case la sat i-a ajutat să observe îndeaproape traditiile, dar mai ales bucuria de a trăi simplu. Au recondiționat casa și au inceput să o închirieze celor care doreau să se refugieze departe de zgomotul orașelor. În timp și-au dat seama că vecinele lor, de exemplu, găteau mâncăruri tradiționale foarte apreciate și căutate de turiști. Astfel, în urmă cu 3 ani au hotărât că turismul rural trebuie promovat.

Vrem să construim o punte de legătură între oamenii de la oraș și cei de la sate. Din călătoriile noastre rămâneam cu amintirile despre oamenii pe care i-am cunoscut, mai mult decât despre locurile vizitate. Și ne-am dat seama că îi putem ajuta pe cei de la sate dacă le promovam obiceiurile, mâncărurile și mai ales omenia.

Localm este senzatia de calm pe care teoretic o aștepți atunci când te duci într-un concediu. Acea senzație de liniște, de calm interior pe care cu toții o căutăm atunci când vrem să plecăm câteva zile din agitația locului unde lucrăm sau trăim în mod obișnuit în orașele mari și agitate. Acel calm care se găsește la țară.

Oamenilor de la sate le vine greu să creadă că cineva ar plăti de exemplu ca să vină să strângă fânul sau fructele. pentru ei acestea sunt activități de zi cu zi, în timp ce orășenii visează la o zi în natură, mâncând legumele culese din grădina proprie. Noi vrem să le readucem aminte oamenilor despre vacanțele copilăriei noastre, despre bunătatea sătenilor, ospitalitatea lor și mai ales despre frumusețea satului românesc.

Andreea Chiva, co-fondator Localm.ro

Platforma are trei secțiuni: odihnă, bucate și obiceiuri.

La categoria odihnă sunt incluse spațiile de cazare tradiționale dar și cu arhitectură modernă. La categoria bucate, turiștii găsesc punctele gastronomice locale. Categoria obiceiuri cuprinde ateliere de olărit, pictură, țesut, drumeții și activități străvechi păstrate sau reînviate de meșteri locali.

Localm nu înseamnă doar casele și priveliștea, ci în primul rând oamenii și poveștile lor. Platforma este despre tihnă și omenie, spune Andreea Chiva.

Peste 200 de locații din zonele rurale sunt listate pe platformă, inclusiv din Banatul Montan.

Sursa foto Localm.ro/Facebook