Ascultă Radio România Reșița Live

Lăsata Secului – poarta de trecere spre Postul Sfintelor Paşti

Lăsata Secului – poarta de trecere spre Postul Sfintelor Paşti

Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 februarie 2023, 00:05 / actualizat: 26 februarie 2023, 8:02

În Muntenia se prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide, ce se oferă soacrelor, ca relațiile să rămână dulci în timpul Postului Paștelui. În duminica Lăsatului Sec de brânză se mai oferă copiilor nevoiași șapte sticle de lapte, reprezentând cele șapte săptămâni ale postului.

Postul Sfintelor Paști sau Postul Mare este cel mai aspru dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite în Biserica Ortodoxă. Ține 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, devenind, astfel și cel mai lung post.

Praznicul de duminică este împodobit, din moși-strămoși, de tradiții pe care creștinii ortodocși le respectă pentru a avea un post ușor, care să înfrâneze puterea de a păcătui.

Zilele acestei săptămâni au și ele denumiri corespunzătoare. Prima zi este Lunea albă, cunoscută și ca Lunea burdufului, pentru că atunci se taie burduful de brânză. În Marțea albă, e bine să se mănânce brânză. Nu se spală rufe și nu se face baie, fiindcă albește părul.

În Miercurea albă este dezlegare la lactate și pește. Nici în această zi nu e bine să te speli pe cap, ca să nu încărunțești de timpuriu. În Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spală cămășile, ca să fie albe peste an, dar nu torc, ca să nu le fie în primejdie bărbații, duși cu treburi la pădure. Se mai numește și Joia furnicilor, pentru că femeile aduc ofrande acestor insecte. Se face o turtă din făină sau din mălai, care se unge cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru ca insectele să aibă ce mânca și să nu facă pagube în timpul verii.

Urmează prima din cele 12 vineri scumpe de peste an, care se marchează înaintea fiecărui praznic. Se țin cu post și rugăciune, mâncând numai seara, pentru binele casei și pentru curățirea sufletului. În unele sate, sunt ținute îndeosebi de tineret, pentru a avea noroc la căsnicie.

În Sâmbăta albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, fiind în primejdie de căzături, iar femeile nu cos și nu spală cămăși bărbătești. Se împart colăcei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru ca cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă. Fetele aduc câte un ulcior de apă de la izvorul cel mai rece și dau de pomană ca să aibă izvor în cealaltă lume.

Se mai spune că în Săptămâna albă nu se toarce, ca să nu se facă peste an viermi în fructe. De asemenea, ca să nu-ți albească părul și să nu orbești, nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățică de brânză. Săptămâna nebunilor se încheie cu duminica de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea postului Sfintelor Paști.

Învierea Domnului (Sfintele Paști) se sărbătoreşte anul acesta pe data de 16 aprilie.

Sursa: libertatea.ro

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Fapt divers luni, 1 decembrie 2025, 08:52

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?

Un doctor în sociologia practicilor alimentare și un jurnalist specializat în gastronomie au explicat pentru HotNews.ro de când și mai ales de...

Cum a ajuns fasolea cu ciolan mâncarea românilor de Ziua Națională?
Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 15:26

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România

Un pas înainte pentru Via Transilvanica: prototipul care schimbă ideea de ospitalitate rurală Asociația Tășuleasa Social a prezentat la Brașov...

Asociația Tășuleasa Social lansează prototipul „Modul de găzduire pe Via Transilvanica” – un nou standard pentru ospitalitatea rurală sustenabilă din România
Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:46

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică

Sfântul Andrei, apostolul românilor este sărbătorit pe 30 noiembrie de creştinii ortodocşi şi catolici de pretutindeni. Sfântul Sinod a...

Sfântul Andrei – tradiții și obiceiuri. Peste 700.000 de români îşi sărbătoresc ziua onomastică
Benefiicile ceaiului
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:40

Benefiicile ceaiului

Ceaiul, alături de cafea, este una dintre băuturile consumate peste tot în lume.Fie că vorbim de ceaiurile preparate prin infuzare, decoct sau...

Benefiicile ceaiului
Fapt divers duminică, 30 noiembrie 2025, 00:01

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului

Adventul – începutul noului an bisericesc în Biserica Romano-Catolică În calendarul Bisericii Romano-Catolice, noul an bisericesc debutează...

Credincioşii romano-catolici au intrat în Advent – începutul noului an bisericesc şi perioada de reculegere şi post de dinaintea Crăciunului
Fapt divers sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 10:00

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa

Operația de hernie hiatală este una dintre intervențiile cu cel mai mare grad de dificultate în chirurgia digestivă, necesitând experiență...

Două operații complexe de hernie hiatală, realizate laparoscopic de dr. Elian Al-Aqrabawi și echipa sa
Fapt divers vineri, 28 noiembrie 2025, 11:54

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane!

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane: o întoarcere spectaculoasă în timp cu Carol Beran Băile Herculane continuă...

Cetățeanul Roman, atracția inedită a stațiunii Băile Herculane!
Fapt divers vineri, 28 noiembrie 2025, 11:28

Descoperă adevărata bucătărie thailandeză: proaspătă, gustoasă și accesibilă

Dacă ajungi în Thailanda și te gândești că nu prea ai ce mânca pentru că ai văzut în toate videoclipurile tot felul de preparate ciudate...

Descoperă adevărata bucătărie thailandeză: proaspătă, gustoasă și accesibilă