Îngheţată cu coloranţi artificiali şi foarte puţine ingrediente naturale, asta pot găsi românii pe piaţă

Coloranţii artificiali interzişi în anumite ţări membre ale Uniunii Europene se regăsesc în 90% din sortimentele de îngheţate aflate pe piaţa românească, în timp ce doar 10% conţin ingrediente naturale, conform unui studiu realizat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor.

De exemplu, azorubina, folosită în industria textilă, iar carminul, obţinut dintr-o specie de gândaci din America de Sud, sunt coloranţi folosiţi şi pentru îngheţată, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România, în cadrul ZF Live.

„Ce ne-a îngrijorat la acest studiu au fost coloranţii artificiali, cum ar fi tartrazina, carminul, azorubina, un colorant care se foloseşte în industria textilă, pe care l-am regăsit şi în îngheţată. Producătorii  sunt obligaţi să pună pe etichetă anumite menţiuni că poate fi afectată activitatea şi atenţia copiilor“, spune Costel Stanciu.

De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată produselor alimentare destinate copiilor, femeilor însărcinate şi vârstnicilor, deoarece aceştia nu au sistemul imunitar precum cel al unui adult, iar coloranţii favorizează apariţia tulburărilor de comportament la copii, precum ADHD sau a rinitelor alergice, mai spune Stanciu.

„Unu din patru copii suferă de o boală alergică, cea mai frecventă este rinita alergică, manifestată prin strănuţ lăcrimarea ochilor, simptome care se vor regăsi şi la adultul de  mai târziu şi îi vor afecta randamentul la locul de muncă.“

Studiile realizate de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România se fac împreună cu o echipă de specialişti, nutriţionişti şi profesori, iar rezultatele sunt menite să educe părinţii în alegerea mai atentă a alimentaţiei copiilor.

„Ne-a îngrijorat la unele sortimente cantitatea ridicată de acizi graşi saturati. Asociaţia Americană a Inimii nu recomandă mai mult de 16 grame de acizi graşi saturaţi, pentru că aceştia dau boli cardiovasculare, în special infarctul miocardic şi accidentele vasculare care sunt printre cauzele de deces în România şi Uniunea Europeană.“

Cele mai citite

Related Articles