Importanța bunelor maniere și a etichetelor 

Bunele maniere sunt importante pentru că arată că iei în considerare sentimentele celorlalți, că ești respctuos și că îți pasă de ceilalți.

Pe vremuri, copiii erau învățați despre Regula de Aur: „Fă-le întotdeauna altora așa cum ai vrea să-ți facă ție dacă ai fi în locul lor” sau “Ceea ce ție nu-ți place, altuia nu face!” 

Acesta este încă un mod bun de a te comporta în zilele noastre. Dacă ești respectuos față de ceilalți, atunci este mai probabil să fii tratat și tu cu respect de către ei. Dacă dai dovadă de bune maniere oriunde mergi, îi încurajezi și pe alții să se comporte în același mod față de tine. 

Bunele maniere arată ce ai tu mai bun de oferit. Practicarea zilnică a acestor maniere face o viață mai plăcută: 

Fii atent 

Fii vesel 

Fii generos 

Fii cooperant 

Fii de ajutor 

Nu fi sef 

Nu dezamăgi oamenii și nu spune lucruri nepoliticoase 

Respectă intimitatea celorlalți 

Ai grijă de proprietatea personală 

Manierele sunt importante pentru a face o impresie bună asupra celorlalți în viața de zi cu zi. De asemenea, te ajută să te simți bine cu tine și cu identitatea ta. Indiferent unde te afli, acasă – cu copiii, la serviciu – cu colegii sau cu prietenii, practicarea bunelor maniere este importantă. De asemenea, stabilești standarde pentru comportamentul celorlalți și îi încurajezi să te trateze cu același respect. 

Exemple de bază de bune maniere și etichete 

  • Alege-ți cuvintele cu înțelepciune și nu te grăbi să comentezi lucruri despre care nu știi prea multe. A fi un bun ascultător este adesea mai bine decât a vorbi. Nu trebuie să ai o părere despre orice. 
  • Gândește-te la lucruri înainte de a vorbi, mai ales dacă ești o persoană care poate nu își găsește tot timpul cuvintele potrivite. Nu începe o propoziție, cu “ăăă” și nu folosi asta nici între cuvinte, propoziții; pare incomod și ar trebui să încerci să vorbești singur în fața unei oglinzi, funcționează! Îți crește încrederea în vorbire. 
  • Nu vorbi tare! Vei pierde rapid respectul dacă o faci, deoarece acest lucru poate fi văzut ca arogant și nepoliticos. De asemenea, îi poate face pe ceilalți oameni să își faca o parere despre tine, chiar înainte de a stabili un fel de relație cu ei. Ei te vor vedea ca pe o „gura mare” căreia nu poți să-i spui nimic confidențial. Așa că exersează să reduci volumul, dacă ai tendința de a ridica vocea. 
  • Vorbește cu respect față de ceilalți. Poți face acest lucru evitând remarcile negative, care ar putea insulta pe altcineva. Regula generală este: dacă nu vrei ca cineva să vorbească despre tine în acest fel, nu fă asta altora. 
  • Nu vorbi niciodată despre funcțiile corpului, chiar dacă este o conversație obișnuită, cum ar fi folosirea băii sau rostirea de glume grosolane, deoarece acest lucru arată semne de imaturitate și deseori creează o impresie proastă despre tine. 
  • Respectă întotdeauna persoanele în vârstă, ascultă și învăță. Acest lucru se aplică tuturor bătrânilor și nu doar părinților și bunicilor. 
  • Folosirea termenilor „Mulțumesc” și „Sunteți binevenit” arată că ai bune maniere. Oamenii lipsiți de maniere nu folosesc acești termeni. 
  • Ține o ușă deschisă pentru oricine te urmărește îndeaproape. Acesta este un semn al bunei maniere și nu s-a schimbat niciodată.  
  • Vorbește doar de bine despre părinții tăi, respectă-i, chiar dacă există lucruri despre ei care nu-ți plac. Dacă nu poți face asta, stai departe de a vorbi despre ei. Arată rău să insulți sau să vorbești de rău despre oamenii care te-au adus pe lumea și te-au crescut. Nu spăla rufele murdare ale familiei în public. Este negativ și nepoliticos. 
  • Nu înjura și nu folosi un limbaj urât. Este neprofesionist! Oamenii care fac asta sunt, de obicei, foarte imaturi și nu au autocontrol sau respect pentru ei înșiși și pentru alții! 

Bunele maniere sunt pur și simplu respect și considerație față de ceilalți sau a fi conștient de nevoile celorlalți. Sunt uleiul care lubrifiază frecarea relațiilor interpersonale și creează o societate fericită și de succes.

Deci, oferă respect, ca să iei respect! 

Sursă foto: Facebook

De același autor

Related Articles