[FOTO-AUDIO] Horațiu Buna și Cristian Paici, bănățenii pentru care Muntele Mic este acasă

Turismul a fost un domeniu la care bănăţenii au ţinut, întotdeauna, foarte mult. Anii ’30 însă, startul dezvoltării turismului pe Muntele Mic. În anul 1936 în staţiune se aflau mai multe „case de adăpost”: Castelul Batalionului 11 Vânători de Munte, construit în 1930 din iniţiativa comandantului de atunci, colonelul Ion Dumitrache, şi având 100 de locuri; Cabana Rotary, construită în toamna anului 1933 de către familia Prochaska şi de Clubul Rotary din Timişoara, cu 35 de locuri; Casa „Cuibul nostru” a Comunităţii de Avere din Caransebeş, având 10 locuri şi dispunând de curent electric; Cabana „Brădişor”, cu 20 de locuri şi Casa de recreaţie „Bella-Vista”, cu 50 de locuri, povestește istoricul Mircea Rusnac.

Începând cu ani ’60 dezvoltarea infrastructurii din zonă ia amploare. Sunt inaugurate noi pârtii, teleschiul (1962) și telescaunul ce face legatura cu Valea Craiului (1976). Sunt ridicate noi hoteluri, restaurante si pensiuni turistice ce asigură cazarea turiștilor in statiune. Perioada de vârf a turismului pe Muntele Mic au constituit-o anii ’80, prin utilizarea în scop turistic a cabanelor Sebeş, Ţarcu, Cuntu, Libertatea, precum şi construirea teleschiului II în anul 1986, cu o lungime de 800 m.

Hotelul Sebeș, cea mai înaltă clădire din România, situată la 1.500 de metri altitudine.

Un important mijloc de cazare, a fost hotelul Sebeş din Complexul turistic Muntele Mic. Deschis pe data de 1 ianuarie 1988 dispunea de 304 locuri de cazare în camere de 2 locuri pe 9 nivele. În vremea aceea reprezenta cea mai modernă unitate de cazare dotată cu restaurant şi bar. În primii ani a funcţionat la capacitatea maximă, dar începând din anul 1993 a început regresul datorat pe de-o parte lipsei unui management necorespunzător şi pe de altă parte lipsei turiştilor. Trecerea din proprietatea statului în proprietatea unei firme privat s-a făcut atunci fără a exista o strategie de repunere în funcţiune a hotelului. Lipsa fondurilor şi proasta administrare au dus la încetarea lucrărilor de renovare în anul 1998. De atunci şi până în prezent hotelul nu a mai funcţionat. 

Horațiu Bona este însă cel care nu a renunțat la visul de a readuce hotelul Sebeș la viață. Un investitor care administrează acum pârtia Borlova și care a reușit să stârnească interesul turiștilor și online prin pagina de Facebook Muntele Mic online, Horațiu Bona ne-a declarat că Hotelul Sebeş este foarte aproape de reabilitare și transformare.

Aici vor funcţiona un ansamblu hotelier și rezidențial cu aproximativ 400 de paturi, o zonă de servicii de aproximativ 3.000 mp care va cuprinde restaurante, baruri, SPA, magazine, școală și tabără de schi, închiriere și depozitare echipamente sportive. Cu o investiție de 6 milioane de euro, Phoenix Apartaments va fi cea mai înaltă clădire din România, situată la 1.500 de metri altitudine și una de referință pentru turismul montan din România”, spune Horațiu Bona.

Aproape 4 luni a durat expertiza făcută de un colectiv de profesori, în frunte cu prof. Marin Marin de la Facultatea de Construcții din Timișoara. Am constatat că este o clădire extraordinar de rezistentă, ancorată de o stâncă prin niște piloți. Cu toate acestea, pentru că s-au schimbat normativele, mai este nevoie de o investiție de aproape 300.000 de euro pentru armonizarea structurii cu legislația de astăzi”, ne-a declarat Horațiu Bona.

Horațiu Bona

Un alt bănățean pentru care Muntele Mic înseamnă ”acasă” este Cristian Paici. Iar din pasiunea pentru schi și dragostea pentru Muntele Mic s-a născut Scoala de schi si snowboard Muntele Mic

În 2018 am deschis Școala de schi și snowboard, dar am organizat în premieră pe Muntele Mic și cursuri de formare monitori. Pe noi ne interesează și să formăm monitori ca lumea să știe cum să predea lecțiile, să vină pe pârtie și să lucreze cu copiii. Pregătim și tabere pentru copii și iarna, și vara. Vrem să îi ajutăm pe tinerii care lucrează pe munte. Ca si monitori autorizați ei pot să lucreze fără probleme pârtie, fie că vor lucra în cadrul școlii noastre sau individual. Este loc pentru toată lumea“, spune Cristian Paici.

Pe lângă cursurile de schi și snowboard, îi îndrumăm și pe cei care schiază deja pe pârtie dar vor să descopere schiul pe munte, dar şi pe cei care deja fac schi de tură dar ar dori să înveţe corect tehnicile necesare pentru a putea parcurge trasee mai dificile”, ne-a declarat Cristian Paici.

Cristian Paici

Schi-ul nu presupune doar partea de schi, presupune oamenii care vin la schi, anturajul care se face în jurul lor, seara la cabană. Toate fac parte din munte și din schi”, afirmă Cristian Paici.

La peste 90 de ani de când primele grupuri organizate ajungeau pe Muntele Mic, o nouă generație se străduiește să pună din nou stațiunea pe harta domeniilor schiabile din Europa.

De același autor

Related Articles