[FOTO] Ziua Mondială a Salutului este sărbătorită pe 21 noiembrie!

Ziua Mondială a Salutului a fost iniţiată în anul 1973 prin susţinerea  multor  personalităţi publice din 180 de ţări şi simbolizează   un îndemn la comunicare şi un instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume.

Salutând astăzi, cel puţin 10 persoane, vom dovedi importanţa pe care o dăm comunicării personale în menţinerea bunelor relaţii.

Ideea de a dedica o zi din an salutului aparţine fraţilor Brian şi Michael McCormack din Omaha, SUA, şi a apărut ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt, în toamna anului 1973, şi ca un îndemn la pace în întreaga lume.

Etnologii spun că în lume sunt vorbite 6.909 limbi, iar cel mai popular cuvânt de salut este Hello, care este şi formula universală de salut la telefon.

Daţi Bună ziua! sau rostiţi o formulă uzuală de salut, faceţi un gest sau folosiţi o formulă uzuală de politeţe, de respect, de simpatie la întâlnirea cu cineva sau la despărţire. Chiar dacă suntem salutaţi din greşeală de cineva, să nu rămânem impasibili şi să răspundem !

Să salutăm! ne spune simplu Codul bunelor maniere, dacă intrăm primii într-o încăpere, iar ceilalţi trebuie să ne răspundă.

Dacă întâlnim pe cineva cunoscut aflat într-un grup să-i salutăm pe toţi, iar toţi trebuie să dea la rândul lor bună ziua.

Un bărbat va saluta întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără va saluta întotdeauna prima o femeie mai în vârstă.

Este obligatoriu răspunsul la orice salut. A refuza să răspunzi înseamnă o jignire gravă pentru persoana care a adresat salutul.

Ziua Salutului a ajuns să fie susţinută de politicieni, lideri religioşi, celebrităţi şi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace din aproape toaţe tările lumii, care o recomandă ca instrument pentru menţinerea liniştii şi a păcii în lume.

Strânsul mâinii, o formă de salut încărcată de un simbolism profund, este obiceiul care se practică cel mai des când doi oameni se întâlnesc, chiar şi femeile se salută uneori astfel, deşi sărutul pe obraz îi face acestui gest o serioasă concurenţă.

Îmbrăţişatul şi sărutul merg bine împreună şi sunt preferate de cei care se cunosc mai bine ori nu s-au văzut de mult.
Atât strânsul mâinii, cât şi îmbrăţişarea însoţită de sărut trebuie luminate obligatoriu şi de un zâmbet.

Pe mapamond, salutul are însă forme foarte diferite:

Japonezii se înclină, britanicii spun doar Bună ziua şi îşi dau mâna, francezii îşi strâng mâna şi se sărută pe ambii obraji la sosire şi la plecare.
În schimb, în Tibet este foarte politicos să scoţi limba când întâlneşti pe cineva prima oară, iar inuiţii îşi freacă nasurile la prima întâlnire, în Botswana oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng, în Cambodgia se lipesc palmele şi se apropie de piept, cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare.
În nordul Mozambicului oamenii bat de trei ori din palme înainte să spună bună ziua, iar în Australia, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrăţişezi sau să săruţi şi nici să vorbeşti despre chestiuni personale.

Toate aceste forme de salut contribuie la ameliorarea relaţiilor interumane şi aduc un plus de culoare vieţii.

Aşadar, un salut pentru fiecare dintre voi, ascultătorii şi cititorii noştri dragi!

Anca Bica Bălălău

Sursa-Agerpres