[FOTO] Fosta reşedinţă a lui Nicolae Ceauşescu, deschisă în premieră pentru public.

La 26 de ani de la Revoluţie, fosta reşedinţă a soţilor Ceauşescu din Bulevardul Primăverii a fost deschisă publicului. Palatul Primăverii a putut fi vizitat gratuit sâmbătă, iar din 19 martie va fi deschis de miercuri până duminică. Preţul unui bilet la preţ întreg va fi de 30 de lei.

Astfel, toţi cei curioşi au putut vedea vila în care au locuit dictatorul şi soţia sa, Elena Ceauşescu. Cei doi au petrecut acolo mai bine de un sfert de secol. Concreţ intrarea a fost gratuită sâmbătă, însă pentru a evita aglomerările, accesul s-a făcut strict pe baza unei programări.

Astfel, toţi cei curioşi au putut vedea vila în care au locuit dictatorul şi soţia sa, Elena Ceauşescu. Cei doi au petrecut acolo mai bine de un sfert de secol. Concreţ intrarea a fost gratuită sâmbătă, însă pentru a evita aglomerările, accesul s-a făcut strict pe baza unei programări.

Vicepremierul Vasile Dîncu: Nostalgia pentru comunism va dispărea pe măsură ce românii vor cunoaşte mai bine istoria

Vicepremierul Vasile Dîncu a afirmat la deschiderea pentru public a Palatului Primăverii, că nostalgia faţă de regimul comunist reflectată în sondajele de opinie va dispărea pe măsură ce românii vor înţelege şi vor cunoaşte mai bine perioada de dinainte de anul 1989, potrivit News.ro.

”Naţiunile trebuie să facă o gestiune socială a trecutului prin programe educaţionale, de transparenţe, pentru că doar respingând emoţional ceea ce s-a întâmplat nu este de ajuns. Nivelul de nostalgie pe care-l observăm acum în sondajele de opinie şi care ni se pare destul de mare va dispărea pe măsură ce oamenii vor începe să cunoască, să înţeleagă”, a declarat Vasile Dîncu, la întâlnirea cu presa, la fosta reşedinţă a familiei Ceauşeascu.

Perioada comunistă din istoria României trebuie cunoscută şi trebuie asumată, a mai spus vicepremierul

”Cred că avem nevoie de o istorie scrisă cu luciditate, de judecăţi morale, pentru că istoria spune şi poveşti morale. Asemenea evenimente de transparenţă sunt necesare pentru a ne asuma istoria”, a precizat Vasile Dîncu.

Când s-a mutat Ceauşescu în Primăverii

În 1949, pe măsură ce avansa în ierarhia de partid, Ceauşescu s-a mutat în Primăverii. Mai întâi, pe strada Herăstrău la nr.27. La acea vreme, Nicolae Ceauşescu avansase la gradul de general-maior şi era membru supleant al Comitetului Cemtral al PMR. În 1963, acesta a dat ordin să i se construiască o nouă locuinţă, pe Bulevardul Primăverii nr. 50.

Imobilul a fost proiectat de arhitectul Cezar Lăzărescu după indicaţiile soţilor Ceauşescu. Elena Ceauşescu s-a ocupat personal de alegerea candelabrelor şi a mozaicurilor din casă.

Palatul Primăverii a întrecut în lux şi opulenţă toate celelalte vile ale nomenclaturiştilor. Deşi poza în om simplu, apropiat de popor, Ceauşescu i-a lăsat pe designerii de interior să nu se zgârcească. De exemplu, a comandat oglinzile tocmai din Italia, iar lămpile le-a ales din cristal de Murano.

Cine este arhitectul

Cezar Lăzărescu este foarte cunoscut în epocă, fiind cel care a proiectat „Casa Poporului”. În timpul evenimentelor din Decembrie 1989, Palatul Primăverii a fost devastaţ iar cele mai multe bunuri au fost furate de „revoluţionari”.

Astăzi, palatul în care a locuit Ceauşescu a fost închiriat unui ONG, Asociaţia Casa NATO. Organizaţia, al cărei preşedinte de onoare este Adrian Năstase, îi are ca fondatori, printre alţii, pe liderii PSD Mircea Geoană, Şerban Mihăilescu şi Victor Ponta.

Sursa: adevarul.ro

De același autor

Related Articles