Credincioşii romano-catolici, lutherani şi calvinişti celebrează Duminica Floriilor

Creştinii de rit apusean romano-catolici, lutherani şi calvinişti (reformaţi) sărbătoresc, duminică, 2 aprilie Intrarea Domnului în Ierusalim, zi numită în popor Florii, care marchează începutul Săptămânii Mari, ultima până la Paşti.

Floriile evocă intrarea Mântuitorului în Ierusalim, unde a fost întâmpinat de mulţime cu flori şi ovaţii. În această zi, preoţii sfinţesc simbolic ramuri înmugurite de salcie în amintirea ramurilor de finic şi măslin cu care a fost întâmpinat Isus.

În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere.

Despre simbolistica Floriilor, vicarul general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, Monsignior Johann Dirschl pentru Radio Reşiţa:

Msgr. Johann Dirschl

Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.

Tot astăzi, romano-catolicii marchează şi Ziua Tineretului.

Anul acesta catolicii şi protestanţii sărbătoresc Sfintele Paşti în 9 aprilie, iar ortodocşii şi greco-catolicii pe data de 16 aprilie.

Foto: Radio Romania Reşiţa

De același autor

Related Articles