[FOTO] Animalele de la circ sunt chinuite pentru amuzamentul publicului

Organizația pentru protecția animalelor VIER PFOTEN dezvăluie o înregistrare video cu un elefant aflat într-o stare deplorabilă, în parcarea unui hipermarket din București.

Elefantul, aparținând unui circ ambulant, a fost filmat la finalul săptămânii trecute având afecțiuni vizibile la ochi și la picioare, prezentând totodată mișcări stereotipe specifice stresului cauzat de captivitatea îndelungată se arată într-un comunicat primit din partea asociaţiei.

Elefantul este ținut cel puțin 23 de ore pe zi într-un țarc de maximum 10 metri pătrați sau în camionul de transport, unde nu se poate mișca susţin reprezentanţii organizaţiei.

Același circ ține captiv un hipopotam într-un țarc de mici dimensiuni, fără bazin cu apă. Animale sălbatice sunt expuse continuu zgomotelor provenite de la mașinile din parcare, fiind forțate să trăiască într-un mediu total diferit față de habitatul lor natural avertizează militanţii perntru drepturile animalelor.

”În libertate, un elefant străbate 15 kilometri într-o singură zi. Imaginați-vă că cei maxim 10 metri pătrați pe care îi îngăduie circul Americano Vargas reprezintă un chin nesfârșit pentru acest elefant, care abia are loc să se miște, darămite să se deplaseze. Orice specialist poate remarca mișcările stereotipe dezvoltate în ani de zile de izolare în condiții inumane. Nu mai vorbim de orele lungi pe care toate aceste animale trebuie să le îndure pe drum, înghesuite în cuștile din camioanele de transport. Pentru cine pot fi aceste lucruri o distracție?”, spune Veronica Tulpan, director de programe nationale VIER PFOTEN România.

Ca prim pas, VIER PFOTEN a solicitat companiei în cauză să renunțe la găzduirea circurilor cu animale sălbatice în parcarea hipermarketurilor sale, considerând că acesta este un gest de cruzime față de animale.

Organizația a transmis o plângere către Autoritatea Nationala Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru efectuarea unui control în acest caz, în care sunt încălcate mai multe prevederi ale legii pentru protecția animalelor.

Totodată, VIER PFOTEN va înainta o plângere penală împotriva circului Americano Vargas sub acuzațiile de rele tratamente și cruzime față de animale.

Un apel lansat de VIER PFOTEN pe Facebook, prin care se cere stoparea găzduirii acestui circ, a generat peste 6.000 de distribuiri în timp record.

”Ne bucură faptul că opinia publică a început să reacționeze rapid față de aceste practici barbare, care nu-și mai au locul într-o societate civilizată. De asemenea, VIER PFOTEN face un apel către publicul larg să refuze astfel de distracții care se bazează pe exploatarea cinică a unor animale. Apelul nostru este adresat în special părinților și cadrelor didactice, care ar trebui să înțeleagă că expun copiii unor imagini ale suferinței, nicidecum unor nevinovate trucuri în arenă”, subliniază Veronica Tulpan.

Organizaţia VIER PFOTEN anunță cu această ocazie relansarea campaniei Stop It! Fără animale sălbatice în circuri, având ca principal scop adoptarea legii care să interzică reprezentațiile cu animale sălbatice pe teritoriul României.

Asociaţia Vier Pfoten aminteşte că un proiect de lege în acest sens este deja depus la Parlament.

Sursa: Bucureşti FM

FOTO: Asociaţia VIER PFOTEN

De același autor

Related Articles