Filmul „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark este propunerea României la premiile Oscar 2023

În fiecare an, România trimite o nominalizare la Gala Premiilor Oscar. Anul acesta, propunerea țării noastre la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Oscar 2023 este filmul „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark.

Pelicula este câștigătoare în lupta de la Centrul Naţional al Cinematografiei, cu alte cinci producţii româneşti: „Metronom”, regizat de Alexandru Belc, „Copacul dorinţelor. Amintiri din copilărie”, în regia lui Andrei Huţuleac, „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, „Crai Nou”, regizat de Alina Grigore şi „R.M.N.”, regia Cristian Mungiu.

Anul trecut, filmul „Imaculat”, a fost premiat la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia cu trei mari premii: premiul pentru regizori aflaţi la debut – „Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, premiul principal al secţiunii – „Giornate degli Autori Director’s Award” precum şi premiul „Autrici under 40” din partea „Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu.

De asemenea, în anul 2022, filmul românesc „Imaculat” a câștigat Trofeul Golden Lynx la FEST – New Directors New Films Festival – Portugalia la categoria film de ficţiune. Totodată, pelicula a mai câștigat și Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film – FIPRESCI Award la Transilvania International Film Festival – TIFF Cluj-Napoca.

Povestea filmului este una reală ce demonstrează capcanele unei realități ce ne pot cuprinde pe oricare dintre noi și pornește de la o experiență personală a regizorului, filmul exploatând relațiile interumane și folosind ca spațiu și context o clinică de dezintoxicare.
Distribuția o are în rolul principal pe Ana Dumitrașcu și în alte roluri, printre alții, pe Vasile Pavel, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Cezar Grumăzescu. Monica Stan și Vasile Pavel au vorbit despre experiența acestui film la Scena și ecranul cu Elena Vlădăreanu.

Filmul este produs de Axel Film și distribuit în România de Follow Art Distribution. Mai mult, În Statele Unite este distribuit de Syndicado Inc. şi vândut internaţional de Syndicado Film Sales.

Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 12 martie 2023.

Foto: cinemagia.ro

De același autor

Related Articles