Explozii, incendii la fabrici și combinate din țară, anii 2013-2015

91

Depozitul numărul 2 de materii prime al combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea a ars în totalitate în noaptea de 9 spre 10 august, neînregistrându-se victime. În urma incendiului au ars materiale depozitate în interiorul halei (folie de polietilenă, saci de hârtie, material lemnos etc.), suprafața afectată totalizând aproximativ 1.000 mp. De asemenea, a fost afectată structura din beton armat a halei în care erau depozitate materialele cuprinse de flăcări. După trei ore, incendiul a fost stins. La operațiune au participat 71 de pompieri militari ai ISU Vâlcea cu 15 autospeciale de intervenție și 28 de pompieri civili cu patru autospeciale din cadrul Serviciului Privat pentru Situații de Urgență Oltchim, echipaje ale SAJ Vâlcea și forțe de ordine din cadrul IPJ Vâlcea.

* Vâlcea: Un depozit de materie primă al Oltchim a ars complet într-un incendiu

Ultimul eveniment de acest fel a avut loc în noaptea de 2 spre 3 decembrie 2015, când o fabrică de mezeluri din orașul Ștefănești, județul Argeș, a fost distrusă de flăcări. Flăcările s-au extins pe o suprafață de peste 7.000 de metri pătrați, intervenția pompierilor durând mai multe ore. Niciunul dintre cei peste 30 de angajați aflați în fabrică nu a fost rănit, însă mai multe persoane au suferit atacuri de panică și au primit îngrijiri medicale. Un alt eveniment a avut loc la 5 noiembrie 2015, când o explozie a avut loc, la o fabrică de pâine din Brașov, aflată în spatele stadionului Tineretului, soldată cu trei morți și șase răniți.

Numai în ultimii doi ani, o serie de explozii urmate de incendii s-au produs la fabrici sau combinate din țară.

7 noiembrie 2014 — un incendiu a izbucnit la un depozit aflat în comuna prahoveană Albești-Paleologu, lângă Gara Cricov, depozit în care se aflau 12 tone de reziduuri petroliere. Nu a existat pericol de propagare a focului și nici pericol de explozie. Nu au fost înregistrate victime.

11 august 2014 — un incendiu violent izbucnit la un depozit de vopseluri, amplasat pe platforma chimică Săvinești din județul Neamț, s-a soldat cu moartea unui angajat. Incendiul s-a manifestat cu flăcări de circa 20 de metri, iar fumul degajat era vizibil de la peste 25 de kilometri distanță.

14 iulie 2014 — un incendiu puternic a izbucnit la depozitul unei fabrici de prelucrare a cauciucului din localitatea Bascov, lângă Pitești, focul fiind stins după o intervenție care a durat aproape trei ore.

17 martie 2014 — un incendiu a izbucnit în incinta unei hale situate în zona platformei petrochimice Arpechim de lângă municipiul Pitești. Personalul depozitului a fost evacuat din incintă.

11 decembrie 2013 — 16 persoane au fost rănite în urma unei explozii urmată de incendiu la o fabrică de cafetiere din localitatea prahoveană Plopeni Sat. Din cele 16 persoane, nouă au fost internate la spital, iar alte șapte au suferit atacuri de panică.

2 octombrie 2013 — trei pompieri au suferit arsuri, în timp ce acționau pentru lichidarea unui incendiu, care a cuprins un depozit de deșeuri toxice din municipiul Câmpulung Muscel, județul Argeș, amenajat pe platforma fostei uzine de autovehicule Aro. De asemenea, un angajat al societății care deține depozitul a suferit arsuri pe față și mâini în timp ce încerca să stingă incendiul.

2 octombrie 2013 — un incendiu a izbucnit la hala de producție a unei fabrici de mase plastice din comuna argeșeană Căteasca, amplasată în apropierea autostrăzii A1. Aceasta a fost distrusă în totalitate.

26 august 2013 — cinci muncitori au fost răniți într-o explozie produsă la combinatul Mechel Târgoviște, la una dintre oțelăriile Combinatului de Oțeluri Speciale.

13 august 2013 — un incendiu a izbucnit la fabrica de vopseluri Sovecord din Slatina, în care au ars acoperișurile a trei clădiri, o anexă și un garaj. Acesta a fost lichidat și nu au fost înregistrate victime.

12 iulie 2013 — o fabrică de lapte a fost mistuită de un incendiu, în localitatea suceveană Panaci, din cauza unui scurtcircuit la conductorii defecți ai instalației electrice.

10 mai 2013 — patru persoane au fost rănite, iar una a decedat, în urma unei puternice explozii produse la o fabrică de încărcat butelii de oxigen din municipiul Brașov.

19 ianuarie 2013 — pompierii militari băcăuani au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit după o explozie produsă la un rezervor de țiței în localitatea Florești. În urma deflagrației, un bărbat în vârstă de 36 de ani a fost transportat la spital, având dislocat șoldul drept.

Sursa: agerpres.ro