EmoticonsUtilizarea emotigramelor în comunicarea zilnică modifică funcţionarea creierului, la nivelul conexiunilor neuronale, influenţând astfel modul în care gândesc oamenii, au descoperit cercetătorii australieni, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax.
Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de psihologie a Universităţii Flinders din Adelaide au descoperit că folosirea emotigramelor (cuvânt rezultat din combinarea termenilor „emoţie” şi „pictogramă”), cunoscute şi ca emoticoane, precum simbolurile reprezentând feţe zâmbitoare sau triste, activează regiuni ale creierului rezervate în mod obişnuit pentru decodarea expresiilor faciale reale. Acesta ar putea fi, de altfel, şi secretul succesului universal al emotigramelor, care sunt decodate cu aceleaşi mecanisme folosite pentru interpretarea expresiilor faciale ale persoanelor din jur.
„Emotigramele reprezintă o nouă formă de limbaj pe care o producem”, a declarat Owen Churches, unul dintre specialiştii participanţi la studiu. Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii acordă mai multă atenţie chipurilor deoarece încearcă să le „citească” pentru a descifra emoţiile pe care le exprimă. Pe de altă parte, aceştia au încercat să îşi dea seama dacă acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul emotigramelor. Echipa de cercetare a arătat unui grup de participanţi imagini ale unor chipuri reale, seturi cu emotigrame zâmbitoare sau formate din semne de punctuaţie, precum şi o succesiune de caractere fără nicio semnificaţie.
Cu ajutorul unor encefalograme, oamenii de ştiinţă au determinat modelul activităţii electrice la nivelul creierului, în timp ce participanţii priveau diferitele imagini, descoperind că aceştia au reacţionat în acelaşi mod la toate tipurile de reprezentări.
Cercetătorii s-au arătat surprinşi de aceste rezultate, dat fiind că nu există o reacţie de tip neuronal la emotigrame pe care oamenii să o dobândească la naştere. „Înainte de 1982, nu exista niciun motiv pentru care simbolul ?:)? putea să activeze zone ale cortexului responsabile pentru sensibilitatea facială, dar acum acest lucru se întâmplă deoarece am învăţat că acest simbol reprezintă un chip. Este vorba despre o reacţie neuronală indusă în întregime de cultură, ceea ce este uluitor”, a precizat Owen Churches.

Sursa: Mediafax