Emisiunea de mărci poştale ‘Pasiunile regilor României (I)’, care explorează interesele particulare ale monarhilor României dincolo de ocupaţiile lor oficiale, va fi disponibilă începând de vineri în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi online.

Potrivit unui comunicat al Romfilatelia, transmis joi AGERPRES, emisiunea este alcătuită din patru mărci poştale şi două plicuri ‘prima zi’ a emisiunii.

Mărcile poştale ale emisiunii ilustrează pasiunile cunoscute ale regilor României, începând cu echitaţia, în care se remarcă vizibil Carol I (pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 lei) şi botanica, în care se înscrie, cu o recunoaştere internaţională, Ferdinand I (pe timbrul cu valoarea nominală de 1,70 lei). În cazul celorlalţi doi monarhi – Carol al II-lea şi Mihai – mărcile prezintă pasiunea pentru filatelie a primului (redată pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei) şi pasiunea pentru aviaţie a celui de-al doilea (timbrul cu valoarea nominală de 19 lei).

Emisiunea de mărci poştale este completată de două plicuri ‘prima zi’, coala de 20 timbre, minicoala de cinci timbre la care se adaugă o vinietă şi bloc special de patru timbre dantelate.

Fiecare dintre cele două plicuri ‘prima zi’ a emisiunii reuneşte într-o compoziţie grafică timbre reprezentându-i pe cei patru monarhi ai României, emise în timpul domniilor acestora: între 1920 şi 1944 (primul plic) şi între 1909 şi 1945 (al doilea plic).

Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 251 exemplare şi este echipat cu un bloc special de patru timbre dantelate şi patru viniete, al emisiunii, precum şi setul de două plicuri ‘prima zi’ având ştampila aplicată în clar cu folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 251.