Drum lin în lumină, Alexandru Arșinel!

Undeva pe bolta lumii, o stea se stingea în sigurătate și atunci sufletul unui artist și-a căutat odihna pe ea…Astăzi, ne despărțim de un alt actor, îndrăgit de multe generații de români care au crescut și s-au bucurat de programele de divertisment ale Televiziunii sau ale Radio România, avându-l principal protagonist pe Alexandru Arșinel, născut într-o zi de 4 iunie a anului 1939, în Dolhasca, Baia, azi Suceava.

A fost un actor de comedie extrem de popular , care a contribuit lavalorificarea și păstrarea Teatrului de Revistă, televiziune și film.
Povestea sa începea să se scrie atunci când încurajat de mama sa, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din București. În 1960 a fost ales să prezinte alături de colega sa, Cici Dumitrache un spectacol televizat, regizat de marele Valeriu Lazarov, care îi reunea pe studenții de la Actorie, Regie și Conservator. A fost prima sa întâlnire cu divertismentul și cu Televiziunea în primul sediu al TVR din strada Molière… Avea să fie o dragoste reciprocă, la prima vedere, care durează de peste 55 de ani. La absolvirea facultații, promotia 1962 – Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Mișu Dobre, Harry Baranga, Harry Zomenov, Ion Fiscuteanu, Mihai Gingulescu și Ion Andrei – pleacă la Târgu Mureș unde se deschide secția română la Teatrul Maghiar. În anul 1964, dă concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, joacă alături de Mircea Crișan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu – Cărăbuș, Zizi Șerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Șerbănescu – Radu Zaharescu sau Nicu Constantin – Alexandru Lulescu în spectacole de teatru de revistă și face cuplu pe scenă cu regretata Stela Popescu, dând viață cupletelor scrise de Puiu Maximilian.

Viaţa mea a fost influenţată în mare măsură de personalitatea puternică a soţiei mele. Aşa am reuşit să-mi găsesc liniştea unui cămin şi tot ce ţine de reuşita unui mariaj: casă, copii, nepoţi, dar şi climatul optim de a mă realiza profesional”, mărturisea artistul.
Alexandru Arșinel a fost directorul Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” din 1998.

Actor de teatru și film, Alexandru Arșinel a făcut sute de emisiuni de divertisment la radio și la toate posturile de televiziune, pe scenele din țară și străinătate, dar și în numeroase producții cinematografice și seriale TV: „Vacanță la mare” – 1962, „Cerul începe la etajul trei” – 1967, ‘Ana și hoțul” – 1981, ‘Ca-n filme – 1983, ‘Colierul de turcoaze’ – 1985, Vară sentimentală” – 1986, În fiecare zi mi-e dor de tine’ – 1987, ‘Miss Litoral – 1990, ‘Băiatul cu o singură bretea -1991, ‘A doua cădere a Constantinopolului – 1994, ‘Paradisul în direct’ – 1997, ”Sexy Harem Ada-Kaleh” – 2001, ”’Războiul Sexelor’, 2007 – 2008, ‘Regina’ – 2009 sau ‘Toată lumea din familia noastră’ – 2012. A realizat dublaje în filme de animație, fiind vocea Ursului Baloo în fimele „Cartea Junglei” și „Cartea Junglei 2” și a Șerifului în filmele „Mașini” și „Mașini 2” A fost Micul John în „Robin Hood” și maestrul Auguste Gusteau în filmul „Ratatouille”.

De asemenea, Alexandru Arșinel a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic, multe fiind incluse în colecții audio precum „Cufărul de cultură”: „Cercul” de Mircea Radu Iacoban, „O noapte furtunoasă” de I. L. Caragiale, „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu, comediile muzicale „Franțuzitele” de Magda Duțu și „Un poet romantic” de Matei Milo, „Cine-ajunge sus la fix” de Dumitru Solomon, „Căsătorie cu de-a sila” de Molière, „Praznicul ciubotarului” de Thomas Dekker, „Femeile care ucid bărbații” de Michal Tonecki, „Adunarea femeilor” de Aristofan sau „Aventurile Baronului Münchausen” de Gottfried August Bürger.
A fost ales Cetățean de Onoare al orașului Suceava și al comunei natale, Dolhasca, iar Casa de Cultură din localitate îi poartă din 2014, numele.

Editura ALL i-a consacrat de trei cărți, apariții editoriale de mare succes: ”Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012), ”Alexandru Arșinel. Și a fost mâna lui Dumnezeu” de Oana Georgescu (2014) și ”Stela Popescu și Alexandru Arșinel- O pereche fără pereche” de Aurel Storin.

De astăzi, Alexandru Arșinel s-a întors la Stela Popescu, Constantin Tănase și alți mari actori ai Teatrului de Revistă!

Cele mai citite

Related Articles