Decizie definitivă în cazul preotului Cristian Pomohaci. Care este decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului

Cazul extrem de mediatizat al  preotului Cristian Dorin Pomohaci s-a încheiat astăzi, 6 octombrie 2017, prin Decizia Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, care a aprobat Hotărârea nr. 4 / 5 octombrie 2017 a Consistoriului Mitropolitan.

Pe baza abaterilor canonice reținute și a mărturiilor aduse în apărare, Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului a rejudecat cazul disciplinar în data de 5 octombrie a.c., în prezența fostului preot Cristian Dorin Pomohaci, care a ales să se apere singur în fața instanței bisericești, și a hotărât:

  1. „Modifică Hotărârea nr.2/27 iulie 2017 a Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei, cg. Art. 155 (1) lit.c din Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române;
  2. Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancțiunea:„DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ” (pierderea dreptului de a săvârși lucrări sfinte, de a purta ținuta clericală și de a se împărtăși în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfășura activități social-filantropice, culturale, educaționale sau de a fi cântăreț, după caz; activitatea și conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh), 4 (q) din Regulament.

Hotărârea Consistoriului Mitropolitan este definitivă și irevocabilă (fără drept de recurs) (cf. art. 55, pct. 2 din Regulament).

Consistoriul Mitropolitan a constatat că sarcina preoției, cu toate exigențele ei morale, dogmatice și canonice, este prea greu de purtat pentru Cristian Dorin Pomohaci. De aceea, pentru a-i acorda totala libertate de manifestare în afara ierarhiei bisericești de drept divin și a-și putea soluționa problemele juridice din instanțele civile, fără implicarea Bisericii, Consistoriul Mitropolitan l-a degrevat de marea responsabilitate a preoției, trecându-l în rândul teologilor laici.”

Totuși, avocatul lui Pomohaci consideră că acesta mai are o ultimă cale de a încerca să redevină preot – recursul la consistoriul superior, cel de la Bucureşti.

„În mod evident că există o posibilitate de atac. Este, așadar, o hotărâre care anulează caterisirea. Așadar, admite cererea de apel, modifică hotărârea fondului de caterisire și aplică sancțiunea „DEPUNEREA (DESTITUIREA) DIN SLUJIREA CLERICALĂ” cu posibilitatea reevaluării lui peste un an de zile. Nu numai juridice, ci și de conduită și de toate cele, care privesc morala. După cuvântul Scripturii, Biserica operează modelator prin această hotărâre. Omul nu trebuie omorât, i se dă șansa să revină”, a declarat astăzi avocatul lui Pomohaci, la Antena3.

De același autor

Related Articles