De ce este Elveţia o ţară neutră?

677

Poziţia neutră a Elveţiei a fost stabilită, în mod oficial, în urmă cu aproape 200 de ani.

De aproape cinci secole, Elveţia are statutul de ţară neutră. State precum Irlanda, Austria sau Costa Rica au ales să aibă o poziţie similară, însă Confederaţia Elveţiană este cea mai veche şi cea mai respectată dintre ele. Totuşi, cum au ajuns elveţienii să ocupe acest loc atât de privilegiat în viaţa politică mondială?

Primele încercări de stabilire a neutralităţii au fost făcute după Bătălia de la Marignano, pe care elveţienii au pierdut-o în faţa francezilor, în anul 1511. Atunci, s-a hotărât ca ţara să nu îşi mai manifeste dorinţa de expansiune, ci, din contră, să se menţină pentru totdeauna în graniţele proprii. Statutul neutru al elveţienilor a fost stabilit definitiv la sfârşitul Războaielor Napoleoniene, când marile puteri europene au ajuns la concluzia că o Elveţie neutră ar putea contribui la stabilizarea situaţiei în regiunile de graniţă dintre francezi şi habsburgi. În 1815, în timpul Congresului de la Viena este semnată declaraţia internaţională prin care se stabilea ,,neutralitatea perpetuă” a statului elveţian.

Deşi erau neutri, în timpul Primului Război Mondial, elveţienii şi-au mobilizat armata şi au acceptat refugiaţi pe teritoriul lor. La sfârşitul marii conflagraţii, nou-formata Ligă a Naţiunilor a recunoscut şi ea vechiul statut al Confederaţiei Elveţiene şi chiar şi-a stabilit sediul aici, în oraşul Geneva. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, văzându-se încercuiţi de Puterile Axei, elveţienii au luat decizia controversată de a-şi continua relaţiile economice cu Germania nazistă.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, elveţienii au rămas în continuare neutri, însă s-au implicat din ce în ce mai mult în iniţiative umanitare desfăşurate la nivel global. Confederaţia Elveţiană nu a aderat la Uniunea Europeană sau la NATO, dar, în schimb, face parte din rândul ţărilor ONU începând din 2002. Cu toate acestea, în Elveţia, bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani li se cere să efectueze un stagiu militar obligatoriu de 300 de zile.

Sursa: descopera.ro