[AUDIO] Creştinii sărbătoresc astăzi Buna Vestire sau Ziua Cucului şi prima dezlegare la peşte din Postul Paştilor

În fiecare an, la 25 martie, creştinii sărbătoresc Buna Vestire sau Blagoveştenia, cum mai este cunoscută în popor.

În această zi Fecioara Maria a fost vestită de Arhanghelul Gavriil că Îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, Buna Vestire este una dintre cele mai vechi sărbători dedicate Fecioarei Maria, sărbătoare pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Potrivit tradiţiei, în această zi nu se mănâncă până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creştinii care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care mănâncă peşte. De asemenea, potrivit tradiţiei, de Buna Vestire oamenii nu trebuie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.

În această zi se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului. Primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. În popor există credinţa că aşa cum este vremea în ziua de Buna Vestire, aşa va fi şi în ziua de Paşti. De Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Despre simbolistica acestui praznic, părintele Petru Berbentia din Reşiţa:

Sursa foto: B365.ro

 

De același autor

Related Articles