Chitaristul Eddie Van Halen, cofondator al legendarei formaţii rock din anii 1980 Van Halen, a murit marţi după „o luptă lungă” împotriva cancerului la vârsta de 65 de ani, a anunţat fiul său Wolf, transmite AFP.

„Tatăl meu, Edward Lodewijk Van Halen, a pierdut lunga şi dificila sa luptă împotriva cancerului în această dimineaţă”, a scris pe Twitter Wolf Van Halen.

Artistul născut în 1955 în Amsterdam a fondat în 1972 o formaţie, alături de fratele său, Alex Van Halen. În 1974, cei doi şi-au intitulat trupa Van Halen. Grupul a cunoscut succesul pe scena muzicală din Los Angeles în anii ’70 şi s-a bucurat ulterior de numeroase premii, devenind una dintre cel mai bine vândute formaţii din Statele Unite şi din lume.

Chitaristul a fost diagnosticat cu cancer oral în urmă cu 20 de ani. Potrivit unor surse apropiate muzicianului, de-a lungul timpului celulele canceroase au migrat în zona gâtului, iar medicii au fost nevoiţi să le îndepărteze.

Eddie Van Halen bănuia că a dezvoltat cancer oral din cauza penelor de chitară din metal, pe care le-a folosit peste două decenii şi pe care obişnuia să le ţină în gură.

”Am folosit pene de metal – din alamă şi cupru – pe care le ţineam mereu în gură, exact acolo unde am dezvoltat cancer la limbă. În plus, practic trăiesc într-un studio de înregistrări care este plin cu energie electromagnetică. Asta e o teorie. Fumam şi luam multe droguri. Dar plămânii mei sunt curaţi. E o teorie a mea, însă medicii spun că este posibil”, a declarat artistul în 2015.

În anul 2000, la puţin timp după ce a fost diagnosticat cu cancer oral, medicii i-au extirpat aproximativ o treime din limbă.AGERPRES

Sursa foto: Eddie Van Halen/Facebook