Ascultă Radio România Reșița Live

Cercetătorii români care pregătesc crizantema 100% comestibilă: „Vorbim despre cantităţi importante de substanţe nutritive“

Cercetătorii români care pregătesc crizantema 100% comestibilă: „Vorbim despre cantităţi importante de substanţe nutritive“

Articol editat de Mirabela Afronie, 6 august 2016, 11:11

Horticultorii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău au în ameliorare un soi de crizantemă comestibilă. Este galbenă, are floarea mai mică decât soiul pe care îl cunoaştem toţi şi poate fi plantată în ţara noastră.   ”Avem în lucru o crizantemă specială pentru că este şi o plantă alimentară, ca şi salata. Practic, toate părţile vegetative ale plantei, părţile aeriene, frunzele, lăstarii, florile, în afară de rădăcină, pot fi consumate. Este o plantă care nu este foarte folosită la noi în alimentaţie însă în afară, mai ales în Asia, China, Japonia, este folosită de foarte mult timp. Materialul de bază l-am procurat din Liban, de la un specialist care se ocupă cu plantele acestea aromatice comestibile. El agrea foarte mult această crizantemă comestibilă”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.   Crizantemele cultivate în serele staţiunii de cercetare din Buzău sunt extrem de generoase cu cei care vor alege să le aibă în grădini sau ghivece. Au rol ornamental, medicinal şi alimentar.

flori 2

”Este interesantă pentru că poate fi folosită ca plantă ornamentală, iar în acelaşi timp este o plantă alimentară, datorită proprietăţilor sale medicinale deosebite. Vorbim de cantităţi importante de substanţe nutritive şi benefice sănătăţii. Pe lângă nutrienţii de bază, conţine foarte multe vitamine, săruri minerale, carotene”, spune Costel Vânătoru.”

flori 3

Partea verde a plantei este recomandată pentru consum mai ales celor care parcurg cure de detoxifiere. Sunt recomandate şi pentru afecţiuni hepatice ori digestie.   ”Frunzele au un gust mai pregnant decât salata verde şi au un uşor gust de morcov. Prin forma lor foarte frumoasă pot fi folosite la ornarea unor platouri. Sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Datorită clorofilei, care este ca un detergent pentru celule, curăţă toxinele din organism.

flori 4

Şi florile crizantemelor, cu tot cu petale, stamine şi pistil, sunt gustoase şi benefice sănătăţii, chiar dacă unii ar zice că sunt prea frumoase ca să fie mâncate.   ”Floarea frumos pigmentată poate fi folosită pentru decorarea platourilor cu alimente, chiar şi a torturilor, pentru diverse preparate culinare, dar în acelaşi timp vorbim de un pigment natural, care nu este chimic, de sinteză, şi care este foarte bogat în betacaroten. Carotenul ştim că este foarte bun pentru vedere”, spune Costel Vânătoru.

flori 5

Specialiştii staţiunii de Cercetare din Buzău spun că florile comestibile sunt pregătite să iasă din laboratoare, pentru a fi plantate în sere sau grădini. Nu mai trebuie decât să apară solicitări.

Sursa: adevarul.ro

Etichete:
Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Fapt divers luni, 21 aprilie 2025, 07:11

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple

Săptămâna Luminată, care începe imediat după Duminica Paștelui, reprezintă o perioadă sacră și plină de bucurie pentru toți...

Săptămâna Luminată cu obiceiuri şi tradiţii multiple
Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:28

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda

Masa de Paște a românilor este marcată de abundență din cele mai vechi timpuri. Mâncărurile diverse, cele mai multe „grele“, astăzi cu...

Masa de Paște, o tradiție a abundenței la români. Boierii preferau mâncarea străină, țăranii umpleau masa cu ce le oferea ograda
„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 09:21

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, un moment profund spiritual care aduce vestea Învierii Domnului și cheamă...

„Hristos a înviat!” – Paștele, sărbătoarea bucuriei învierii lui Hristos
Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers duminică, 20 aprilie 2025, 08:00

Cele mai spectaculoase castele din România

Toată lumea cunoaște câteva castele de pe teritoriul României, însă puțini știu că numărul acestora se ridică la aproape 100, fără să...

Cele mai spectaculoase castele din România
Fapt divers sâmbătă, 19 aprilie 2025, 08:38

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Sâmbăta Mare, cunoscută și ca Ziua Tăcerii sau Ziua Înmormântării Domnului, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Aceasta este...

Sâmbăta Mare – ultima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri și superstiții
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 11:05

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume

Tradiții și obiceiuri de Paște din lume: Rădăcini spirituale și culturale uimitoare Paștele este una dintre cele mai celebrate sărbători...

Tradiții și obiceiuri inedite de Paște, în lume
Fapt divers vineri, 18 aprilie 2025, 00:01

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos

Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Neagră, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Sfântă, care...

Vinerea Mare – ziua jertfei și a reculegerii profunde în tradiția creștină. Zi de post negru, în semn de recunoştinţă pentru Iisus Hristos
Fapt divers joi, 17 aprilie 2025, 18:50

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui

Săptămâna Patimilor, cunoscută și sub numele de Săptămâna Mare, marchează ultimele zile din Postul Paștelui și este dedicată rememorării...

Săptămâna Patimilor – o perioadă de profundă reflecție spirituală înaintea Paștelui