Blue Monday 2022. Astăzi, 17 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului

Luni, 17 ianuarie, este „Blue Monday” (lunea trista), o denumire din engleză ce desemnează cea mai deprimantă zi a anului 2022. Această titulatură se atribuie celei de-a treia zi de luni a fiecărui an. Stabilită după criterii mai mult sau mai puțin științifice în urma cu 17 ani, aceasta marcare a celei mai triste zi a anului este, de fapt un prilej de a reflecta asupra uneia dintre bolile acestui secol: depresia.

De „boala secolului” suferã unul din zece români. Așa numesc specialiștii de la Organizația Mondialã a Sãnãtãții noua maladie mondialã: depresia. Studiile fãcute în urmã cu mai mulți ani arãtau cã pânã în 2030, depresia risca sã devinã principala cauzã a mortalitãții. Între timp, a apãrut pandemia, lockdown-ul, izolarea care au accentuat acestei stãri.

Teoria despre „Blue Monday” a apãrut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulã matematicã elaboratã pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantã din an. A luat în considerare mai mulți factori: condițiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sãrbãtorile de iarnã, câte zile au trecut de la încãlcarea obiectivelor trasate pentru noul an ți nivelul scãzut de motivație.

În ianuarie, organismul uman se resimte dupã consumul de alcool ți dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crãciun ți a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni pânã când lumina diurnã va crește considerabil și nivelurile de vitamina D din organism vor putea sã se regenereze prin expunerea naturalã la razele solare.

Un alt motiv de depresie: vacanțele reprezintã deja doar o amintire îndepãrtatã. Nu în ultimul rând, se ia în considerare și faptul cã mulți oameni urãsc zilele de luni.

O teorie controversatã
La origine, „Blue Monday” a fãcut parte dintr-o campanie publicitarã, lansatã de o agenþie de turism, care promova avantajele cãlãtoriilor programate în luna ianuarie. Tocmai de aceea, aceastã teorie a psihologului a fost contestatã, unii acuzând cã opinia publicã este influențatã în mod voit ca sã-ți programeze o vacanțã în aceastã perioadã, pentru a scãpa de starea de depresie.

Mai mult, în 2014, o companie de bãuturi a contrazis aceastã teorie, anunțând cã „Blue Monday” nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a anului. Aceastã zi, considera compania, este cea mai deprimantã, întrucât este prima luni la locul de muncã în noul an.

Un studiu realizat în urmã cu mai mulți ani pe un eșantion de 2.000 de britanici a arãtat cã persoanele care stau lângã fereastrã sau care ies la plimbare pot scãpa mai ușor de starea de depresie din aceastã perioadã a anului. De asemenea, experții recomandã sporturile specifice iernii sau, dacã vremea este mult prea friguroasã, exercițiile la salã.

Foto Pixabay.com

De același autor

Related Articles