Biserica ortodoxă şi catolică sărbătoresc astăzi praznicul Adormirii Maicii Domnului

maica-maria

Peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica astăzi de sărbătoarea Sfintei Maria, aproximativ 1,8 milioane dintre aceştia fiind femei. Potrivit MAI, dintre cetăţenii care poartă numele de Maria sau derivate ale acestuia, 1.819.378 sunt femei şi 416.844 bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează onomastica, 1.398.464 se numesc Maria, 273.454 Mariana, 51.620 Marinela şi alte 31.149 Mioara. De asemenea, 25.947 de femei au numele Marina, 25.447 se numesc Marilena, 10.834 Mărioara, 1.685 Măriuca şi 162 Măria. De Sfânta Maria Mare îşi serbează onomastica şi 310.751 de bărbaţi care poartă numele de Marian şi Mario, 102.620 care se numesc Marin şi 3.332 care au fost botezaţi Marinică.

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este prăznuită astăzi de credincioşii Bisericii ortodoxe şi catolice în amintirea zilei în care Fecioara Maria şi-a dat obştescul sfârşit.

Despre acest eveniment religios, parohul de Ţerova, părintele iconom-stavrofor Florin Hotea:

părintele Florin Hotea, parohul Bisericii ortodoxe române din cartierul reşiţean, Ţerova.

Conform tradiţiei populare sătenii care aveau suprafeţe întinse cu vii obişnuiau ca acum să tocmească pândarii pentru păzitul acestora. Tot acum, bărbaţii schimbă pălăria cu căciula, iar în sate se organizează târgurile şi iarmaroacele de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

………

Luni, 14. august: În fiecare an de praznicul Adormirii Maicii Domnului, Biserica ortodoxă şi catolică este în sărbătoare. În ajunul sărbătorii, se săvârşeşte slujba Privegherii, urmată de cântarea Prohodului înaintea Sfântului Epitaf al Maicii Domnului. Amănunte am aflat de la părintele Sorin Valentin Popovici:

părintele Sorin Valentin Popovici

De sărbătoarea sfintei Marii Mari, sute de mii de români îşi vor serba onomastica.

Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate, în 15 august, procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice cu prilejul zilelor oraşelor (n.r. Moldova Nouă).

De același autor

Related Articles