BĂTĂI DE INIMI ÎN TANDEM – un proiect dedicat elevilor

Clubul Impact Team Vox de la Colegiile Naționale ”C.D.Loga” și ”Traian Doda” din Caransebeș a implementat în perioada martie-iunie 2023 proiectul de Service Learning Bătăi de inimi în tandem.

Proiectul se încadrează în Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 10, Inegalități reduse, și a fost sponsorizat de Fundația Noi Orizonturi, în cadrul concursului de proiecte Campionii planetei. Clubul funcționează din anul 2014, este format din elevi de liceu ai celor două colegii și, în present, este coordonat de profesorii Fara Daniela și Coste Dorina.

În urma aplicării unor chestionare, a informării din presa scrisă și online, dar și prin interviuri aplicate membrilor comunității, membrii clubului au identificat nevoia de educație și integrare a unor tineri de gimnaziu de la toate școlile din oraș care nu se pot integra în colectivul claselor din care fac parte și nu au aceleași șanse la educație ca toți ceilalți copii din diferite motive: absența părinților, probleme medicale, sărăcie, etc.

Ei nu comunică cu colegii la școală, nici cu profesorii, au probleme la învățătură, absentează mult și unii sunt chiar amenințați de repetenție. Unii au talent la sport, alții la muzică sau dans, au visuri, dar nu și le pot urma din cauza lipsurilor materiale sau a lipsei susținerii familiei.

Prin acest proiect tinerii din club consideră că pot schimba în bine situația acestor copii și le pot aduce bucurie prin reducerea inegalităților în șansele lor la educație. A fost stabilit cu atenție, dinainte, un program de activități: impacții îi ajută la lecții, invită un psiholog care să le vorbească despre integrare și probleme emoționale, îi învață să danseze, îi duc la film, la muzeu, le achiziționează echipament sportiv sau alte echipamente (în funcție de nevoi și pasiuni), îi duc la întâlnirile clubului de lectură ”Fărâmituri de lectură cu ceai”, le sărbătoresc zilele de naștere și fiecare reușită a lor, fac excursii în jurul orașului, îi învață să gătească, îi învață bunele maniere, etc.

Copiii, beneficiarii proiectului, se vor descurca, cu siguranță, mai bine la învățătură, nu vor mai absenta, vor putea să-și urmeze visurile: să joace fotbal, să urmeze un curs de dans, își vor face prieteni, vor putea comunica mai bine, le va crește stima de sine și starea lor emoțională se va îmbunătăți.

De asemenea și membrii clubului Impact învață să fie atenți la nevoile celorlalți, învață implicarea, răbdarea, lucrul în echipă, comunicarea, creativitatea, învață să scrie un proiect, să gestioneze un buget, să-și gestioneze timpul.

De același autor

Related Articles