Ascultă Radio România Reșița Live

Au fost făcute nominalizările premiilor UNITER

Actriţa Maia Morgenstern și actorul Florin Piersic vor primi premii pentru întreaga activitate la cea de-a XXVII-a ediție a galei Uniunii Teatrale din România (UNITER), organizată în luna mai, la Cluj-Napoca, arată un comunicat de presă.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 februarie 2019, 16:35

Un juriu de nominalizări din care au făcut parte criticii de teatru Monica Andronescu, Oana Borş şi Mircea Morariu a analizat spectacolele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018.

Pentru trofeul pentru debut au fost remarcați Florin Aioane, pentru rolul Euphemos din spectacolul “Medea’s Boys”, dramaturgia Ionuț Sociu, și fragmente din “Medeea”, de Euripide, în regia lui Andrei Măjeri, la Apollo111, la București, Blanca Doba, pentru rolul Teo din spectacolul “Fata Morgana”, de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Dramaturgilor Români, din București, dar și scenografele Andreea Tecla și Mădălina Niculae, pentru scenografia spectacolului “R.U.R”, de Karel Čapek, regia Vlad Cristache, la Teatrul Național “Radu Stanca” din Sibiu, secția germană.

Pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic sunt nominalizate montările “Lupoaica”, de Giovanni Verga, adaptarea radiofonică Domnica Țundrea, regia artistică Vasile Manta, producție a Societății Române de Radiodifuziune, “Pădurea spânzuraților”, de Liviu Rebreanu, dramatizarea radiofonică și regia artistică Gavriil Pinte, producție a Societății Române de Radiodifuziune, ca și “UNDEva în ’28”,de Ilinca Stihi (ep. 1-11), regia artistică Ilinca Stihi, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

La secțiunea “cel mai bun spectacol de teatru TV” sunt luate în considerare “Apostolul Bologa”, adaptarea după “Pădurea spânzuraților”, de Liviu Rebreanu, regia Dominic Dembinski, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR), “Circul Matteo”, scenariul și regia artistică Alexandru Lustig, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR), și “Dezertorul”, după Mihail Sorbul, adaptarea pentru televiziune și regia Silviu Jicman, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producție a TVR).

Pentru premiul pentru critică de teatru, juriul ia în considerare textele semnate de Oltița Cîntec, Călin Ciobotari și Cristina Modreanu.

Cea mai bună scenografie va fi stabilită dintre creațiile semnate de Dragoș Buhagiar, pentru spectacolul “Povestea prințesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete, inspirat din “Sakura Hime Azuma Bunshô”, de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național “Radu Stanca” Sibiu, Adriana Grand, pentru scenografia spectacolului “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Dale Wasserman, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, la Teatrul Metropolis din București, și de Cosmin Florea, pentru scenografia spectacolului “Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București.

Pentru trofeul acordat celei mai bune actrițe în rol secundar sunt în cursă Natalia Călin, pentru rolul Doamna Bologa din spectacolul “Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, Sabrina Iașchievici, pentru rolul Mașa din spectacolul “Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, din București și Mirela Oprișor, pentru rolul Stella din spectacolul “Un tramvai numit dorință”, de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga la Teatrul Metropolis, din București.

Cel mai bun actor în rol secundar va fi stabilit dintre Richard Balint, pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul “Navigatorul”, de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, la Teatrul Național Târgu Mureș – compania “Liviu Rebreanu”, Alexandru Jitea, pentru rolul Mitch din spectacolul “Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, regia Claudiu Goga la Teatrul Metropolis, din București și Ionuț Vișan, pentru rolul Medvedenko din spectacolul “Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, București.

Pentru cea mai bună actriță în rol principal sunt remarcate Claudia Ieremia, pentru rolul Arkadina din spectacolul “Pescărușul”, de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, la București, Ofelia Popii, pentru rolurile Seigen și Shinnobu Sota din spectacolul “Povestea prințesei deocheate”, scenariul Silviu Purcărete inspirat din “Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu și Ana Ularu, pentru rolul Marianne din spectacolul “Constelații” de Nick Payne, regia Radu Iacoban la Teatrul ACT, din București.

Cel mai bun actor în rol principal se judecă între Andrei Huțuleac, pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis, București, Emilian Oprea, pentru rolul Trigorin din spectacolul “Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Andrei Șerban la UNTEATRU, București și Alexandru Potocean, pentru rolul Apostol Bologa din spectacolul “Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național “I.L. Caragiale” din București.

Trofeul pentru cea mai bună regie va fi decernat fie lui Alexandru Darie, pentru regia spectacolului “Coriolanus” de William Shakespeare la Teatrul Bulandra, București, fie lui Victor Ioan Frunză, pentru regia spectacolului “Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman la Teatrul Metropolis, București, sau lui Tompa Gábor, pentru regia spectacolului “Neguțătorul din Veneția” de William Shakespeare la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Pentru titlul de cel mai bun spectacol, UNITER a reținut “Pădurea spânzuraților”, după Liviu Rebreanu, scenariul, regia și universul sonor Radu Afrim la Teatrul Național “I. L. Caragiale” din București, “Pescărușul” de A. P. Cehov, regia Andrei Șerban la Unteatru, din București și “Povestea prințesei deocheate”, scenariul de Silviu Purcărete inspirat din “Sakura Hime Azuma Bunshô” de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete la Teatrul Național “Radu Stanca” Sibiu.

În același timp, conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă la gală premiul de excelenţă, trofeele pentru întreaga activitate şi cele speciale.

Senatul a acordat premiul pentru întreaga activitate actriţei Maia Morgenstern și actorului Florin Piersic. Pentru regie, distincția care omagiază întreaga carieră merge la Cristian Pepino. Pentru scenografie este premiată Nina Brumușilă, iar Doina Papp își vede recunoscută activitatea în critică şi istorie teatrală.

O serie de premii speciale vor ajunge la Decebal Marin, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, la muzicianul Marius Mihalache, pentru proiectul “Săftiţa”, pentru actrița și coregrafa Andrea Gavriliu, pentru mişcare scenică, la criticul şi istoricul de teatru Florica Ichim, pentru activitatea editorială şi publicistică a Fundaţiei Culturale “Camil Petrescu” ca și la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Gala premiilor UNITER va avea loc în premieră la Cluj-Napoca, în luna mai.

UNITER a fost înfiinţată în februarie 1990 şi are o activitate neîntreruptă de 29 ani.

Sursa: europafm.ro

Praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: Peste 1.700.000 de români îşi serbează astăzi onomastica
Fapt divers marți, 21 mai 2024, 00:15

Praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: Peste 1.700.000 de români îşi serbează astăzi onomastica

An de an, la 21 mai, atât Biserica ortodoxă, cât şi cea catolică sărbătoresc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, cei...

Praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena: Peste 1.700.000 de români îşi serbează astăzi onomastica
Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, astăzi, Coborârea Sfântului Duh – Rusaliile
Fapt divers duminică, 19 mai 2024, 00:36

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, astăzi, Coborârea Sfântului Duh – Rusaliile

Denumirea sărbătorii vine din limba latină (rosalia) şi celebrează Coborârea Sfântului Duh asupra Bisericii, la 50 de zile după Paşte. De...

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc, astăzi, Coborârea Sfântului Duh – Rusaliile
Ziua Mondială a Albinelor
Fapt divers vineri, 17 mai 2024, 14:52

Ziua Mondială a Albinelor

Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi...

Ziua Mondială a Albinelor
Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România
Fapt divers duminică, 12 mai 2024, 16:36

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

Duminică, 12 mai 2024, este sărbătorită Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România, zi instituită prin Legea 102/2015. Potrivit...

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România
Fapt divers duminică, 12 mai 2024, 12:01

Paştele Blajinilor – sărbătoarea celor adormiţi sau Paştele morţilor prăznuit în Duminica Tomi

În calendarul ortodox, prima duminică după Paşti este o zi de prăznuire pentru Apostolul Toma, iar în ziua următoare, de luni, numeroşi...

Paştele Blajinilor – sărbătoarea celor adormiţi sau Paştele morţilor prăznuit în Duminica Tomi
Fapt divers duminică, 12 mai 2024, 08:11

Ziua tatălui diferă de la ţară la ţară. În România este sărbătorită, anul acesta, pe 12 mai

Duminică, 12 mai 2024, se sărbătorește Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr....

Ziua tatălui diferă de la ţară la ţară. În România este sărbătorită, anul acesta, pe 12 mai
Fapt divers duminică, 12 mai 2024, 06:17

Elveţia a câştigat Eurovision 2024

Eurovision Song Contest, ediţia 68, organizată la Malmo, a fost câştigată de Elveţia, prin Nemo, 24 de ani, cu melodia „The Code”....

Elveţia a câştigat Eurovision 2024
Fapt divers sâmbătă, 11 mai 2024, 14:49

FOTO Aurora boreală a fost vizibilă în România la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani, spun astronomii

Aurora boreală a fost vizibilă din România, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la o intensitate care nu a mai fost documentată de sute de...

FOTO Aurora boreală a fost vizibilă în România la o intensitate care nu a mai fost observată de sute de ani, spun astronomii