Asociaţia Română a Cărnii: Românii vor pune pe grătare peste 30 de milioane de mici

Românii vor pune pe grătare, în minivacanţa de 1 Mai, peste 30 de milioane de mici, depăşind cantitatea consumată anul trecut cu 10-15 procente, arată estimările realizate de către procesatorii de carne.

Perioada premergătoare minivacanţei de 1 Mai se caracterizează printr-o creştere a producţiei de mici de la 15% la 30% faţă de o perioadă obişnuită, notează Agerpres.

Preferaţii românilor sunt în continuare micii făcuţi din amestec de carne de porc cu carne de vită, de altfel aceştia fiind şi cei mai vânduţi”, a declarat Dana Tănase, director executiv la Asociaţiei Române a Cărnii.

Reprezentantul procesatorilor afirmă că o parte din micii tradiţionali româneşti iau calea exportului, mai ales în ţările unde sunt comunităţi de români. “Micii ajung în această perioadă în Italia, Spania şi Marea Britanie, la românii care lucrează în aceste ţări într-un procent asemănător celui de anul trecut, respectiv 5-10%”, a spus Dana Tănase.

Încă de anul trecut, ARC a demarat procedurile pentru obţinerea protecţiei europene pentru cinci produse din carne, inclusiv pentru micul românesc, însă acţiunea întâmpină dificultăţi din cauza unor documente care “sunt greu de găsit”, dar care sunt necesare pentru atestarea tradiţionalităţii produsului.

Potrivit datelor statistice, în România, anual, se consumă între 20.000 şi 25.000 de tone de mici, ceea ce înseamnă că pe mesele românilor ajung în jur de 440 de milioane de mici, în fiecare an.

Raportat la populaţia activă, reiese că un român mănâncă, în medie, 40 de mici/ an, dar într-o singură zi, cum este cea de 1 Mai, românul consumă mici cât pentru o lună întreagă.

De același autor

Related Articles