A apărut pe piaţă insulina inhalabilă

insulina inhalabila

Compania farmaceutică franceză Sanofi a lansat astăzi în Statele Unite insulina inhalabilă, un produs care îşi doreşte să facă viaţa diabeticilor mai uşoară, dar să crească şi vânzările pe acest segment de piaţă. Comercializat sub numele de Afrezza şi produs în colaborare cu MannKind Corporation, noul tip de insulină va fi singurul de acest fel de pe piaţa americană, unde Sanofi concurează cu companiile Eli Lilly şi Novo Nordisk în ceea ce priveşte vânzările de insulină injectabilă. Insulina inhalabilă produsa in Statele Unite ale Americii va putea fi distribuită la nivel mondial graţie unui acord de licenţă exclusiv, în valoare de 925 de milioane de dolari, încheiat de grupul farmaceutic Sanofi şi compania americana specializata in biotehnologie MannKind Corporation.
Noua modalitate de administrare prin inhalare a insulinei promite o acţiune mai rapidă şi un confort mai mare pentru pacient faţă de tradiţionalele injecţii, dar există totuşi unele îngrijorări privind potenţialele riscuri legate de inhalarea insulinei sub formă de pudră.
Afrezza este un dispozitiv cu forma şi dimensiunile unui fluier, iar acţiunea substanţei este valabilă atât în cazul diabetului de tip I cât şi a celui de tip II. Afrezza a fost omologat de Agenţia americană a Medicamentului în luna iunie şi a fost dezvoltat în umbra unui produs rival numit Exubera, realizat de compania Pfizer. Acesta fusese aprobat în anul 2006, dar dispozitivul s-a dovedit a fi prea mare iar pacienţii au renunţat să-l folosească pentru că trebuiau să-şi facă investigaţii pulmonare periodice. În cele din urmă, Exubera a fost retras de pe piaţă.
O doză zilnică de 12 unităţi Afrezza va costa în jur de 8 dolari, aproape dublu faţă de preţul insulinei injectabile produse tot de Sanofi. Folosirea insulinei inhalabile este contraindicată pacienţilor cu astm sau alte complicaţii respiratorii, fumătorilor şi celor care s-au lăsat recent de fumat,
Analiştii economici spun că pentru început se aşteaptă la vânzări modeste ale dispozitivului Afrezza, date fiind problemele pe care le-a întâmpinat rivalul său Exubera.
Insulina pentru administrarea pe cale orală este greu de fabricat din cauza faptului că substanţa activă este descompusă la nivelul stomacului, dar grupul danez Novo Nordisk spune că realizează experimente care încep să dea rezultate şi în acest sens.

Sursa: rador.ro

De același autor

Related Articles