27 octombrie, Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual

La data de 27 octombrie este marcată, anual, Ziua Mondială pentru Patrimoniul Audiovizual, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Arhivele ne spun povești despre viețile și culturile oamenilor din întreaga lume. Ele reprezintă o moștenire neprețuită, memoria noastră colectivă și o sursă valoroasă de cunoaștere, deoarece reflectă diversitatea culturală, socială și lingvistică a comunităților noastre.

Arhivele ne ajută să creștem și să înțelegem lumea în care trăim. Conservarea acestui patrimoniu și siguranța că acesta rămâne accesibil publicului și generațiilor viitoare este un obiectiv vital pentru toți.

Poetul mexican și fost director general al UNESCO, Jaime Torres-Bodet, a spus că arhivele sunt mai mult decât „vaste cimitire”, ele sunt locuri pline de „experiențe, aventuri, riscuri și drame” ale societății. Ele sunt cruciale, a argumentat el, pentru „continuitatea conștiinței umane” și pentru posibilitatea unui guvern bun; ele conțin „urmele educaționale ale vieții”.

Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizualului marchează adoptarea, în 1980, a Recomandării pentru protejarea și conservarea imaginilor în mișcare.

Ziua Mondială este o ocazie pentru statele membre UNESCO de a-și evalua performanța în ceea ce privește punerea în aplicare a Recomandării din 2015 privind conservarea și accesul la patrimoniul documentar, inclusiv în formă digitală.

Tema Zilei Mondiale a Patrimoniului Audiovizualului este si in acest an „Fereastra ta către lume”.

Materialele audiovizuale ca obiecte de patrimoniu documentar oferă o fereastră către lume. Vedem evenimente la care nu putem participa, auzim voci din trecut care nu mai pot vorbi și creăm povești care informează și distrează. Conținutul audiovizual joacă un rol din ce în ce mai vital în viața noastră, în timp ce căutăm să înțelegem lumea și să ne implicăm alături de semenii noștri.

Cele mai citite

Related Articles