25 noiembrie – Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

În fiecare an, la 25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. În 2021, tema zilei este „Orange the World: End Violence against Women Now!”. Clădirile şi reperele emblematice vor avea o nouă culoare – portocaliu, pentru a aminti nevoia unui viitor fără violenţă.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele și rapoartele au arătat că toate tipurile de violență împotriva femeilor și fetelor, în special violența domestică, s-au intensificat. Aceasta este pandemia care pândește din umbră și care se dezvoltă în mijlocul acestei crize.

1 din 3 femei a fost abuzată de-a lungul vieții. În vremuri de criză, numărul crește, așa cum se întâmplă şi în timpul pandemiei de COVID-19 și a crizelor umanitare recente, a conflictelor și a dezastrelor climatice. Un nou raport al ONU, bazat pe date din 13 țări, arată că 2 din 3 femei au raportat că ele sau o femeie pe care o cunosc au suferit o formă de violență și au șanse mai mari de a se confrunta cu insecuritatea alimentară. Doar 1 din 10 femei a spus că va merge la poliție pentru ajutor.

În timpul pandemiei de COVID-19, violența de gen a crescut în întreaga lume. Izolarea le-au forțat pe femei să stea acasă cu agresorii lor, sporind stresul și nesiguranța.

La nivel global, doar 1 din 10 femei care au supraviețuit violenței caută ajutor la poliție. Accesul femeilor la justiție începe prin a crede în supraviețuitori și a acționa, în fiecare zi. În cele 16 zile de activism, UN Women prezintă vocile supraviețuitorilor și programele care transformă vieți și comunități.

„Am suportat 28 de ani până când am decis în sfârșit să mă despart de partenerul meu”, povesteşte Diana Salas (nu este numele ei real), din provincia Chaco, Argentina. „Nu mi-a fost teamă că mă va bate; eram convins că mă va ucide”.

„La început, am ezitat să depun plângere pentru că îmi era frică de cum ar putea reacționa, dar pe măsură ce am aflat mai multe despre serviciile oferite de adăposturi, mi-am dat seama că pot ieși din situația violentă pe care am trăit-o. în atâţia ani. Am decis să depun plângere.”

„Recunosc că a fost dificil, dar cu sprijin, asistență juridică și formare de competențe, m-am vindecat”, spune ea.

Astăzi, Salas lucrează ca asistent administrativ în biroul municipal din Barranqueras. „Sunt diferită”, spune ea. „Îmi iau propriile decizii și acum știu ce înseamnă să fii liber. Nu mă mai simt prizonieră, încolțită sau trădată. Sunt atât de multe lucruri prin care treci ca victimă, inclusiv [chinul] psihologic. Dar acum știu că pot realiza orice îmi propun”.

Pentru femeile ca Salas, serviciile oferite supraviețuitorilor violenței domestice sunt nu mai puțin decât un colac de salvare.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că 1 din 4 femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani din America Latină și Caraibe se confruntă cu violență fizică sau sexuală comisă de un partener intim în timpul vieții.

Orange the World: End Violence against Women Now!

Pentru a crește gradul de conștientizare, tema din acest an este „Lumea portocalie: Opriți violența împotriva femeilor acum!”. Portocaliul este culoarea care reprezintă un viitor mai luminos, fără violență împotriva femeilor și fetelor. Fii parte din mișcarea portocalie!

Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană.

De ce trebuie să eliminăm violența împotriva femeilor

  • 1 din 3 femei și fete a suferit o formă de violență fizică sau sexuală în timpul vieții, cel mai des din partea unei persoane apropiate.
  • 137 de femei sunt ucise de un membru al familiei lor în fiecare zi.
  • Mai puțin de 40% dintre femeile care suferă de violență caută ajutor
  • Doar 52% dintre femeile căsătorite sau aflate într-o relație poate lua propriile decizii cu privire la relațiile sexuale, utilizarea de contraceptive și de îngrijire a sănătății.
  • 71% din victimele traficului de persoane din întreaga lume sunt femei și fete, iar 3 din 4 dintre aceste femei și fete sunt exploatate sexual.

Violența împotriva femeilor și fetelor este una dintre cele mai răspândite, persistente și devastatoare încălcări ale drepturilor omului și care rămâne în mare parte neraportată, din cauza impunității, tăcerii, stigmatizării și rușinii.

În termeni generali, se manifestă în forme fizice, sexuale și psihologice, și se manifestă prin:

  • violența partenerului (bătaie, abuz psihologic, viol marital, femicid);
  • violența sexuală și hărțuirea (viol, acte sexuale forțate, avansuri sexuale nedorite, abuzuri sexuale asupra copiilor, căsătorii forțate, hărțuirea în stradă, urmărire, hărțuirea cibernetică);
  • trafic de persoane (sclavie, exploatare sexuală);
  • mutilarea genitală a femeilor;
  • căsătoria copiilor.

De același autor

Related Articles