23 martie – Ziua mondiala a meteorologiei

În fiecare an, pe 23 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Meteorologiei, dată la care a fost înființată Organizația Meteorologică Mondială în 1950. Această zi educă, de asemenea, publicul asupra importanței meteorologiei. 

Presiune barometrică, factorul de răcire a vântului, plafon de nori, șanse de precipitații – când ascultați un raport meteo, probabil că auziți termeni ca aceștia. Toți termenii sunt folosiți în mod obișnuit de un meteorolog. Un meteorolog este un om de știință care studiază atmosfera. Știința atmosferică include chimia atmosferei și fizica atmosferei. 

Meteorologia a fost studiată de mii de ani. Cu toate acestea, abia din secolul al XVIII-lea s-au făcut progrese semnificative în domeniul meteorologiei. Datorită computerelor și sateliților din secolul al XX-lea, acuratețea predicțiilor meteo s-a îmbunătățit mult. Înainte de utilizarea computerelor, prognoza vremii se baza în mare măsură pe date istorice. Am folosit chiar și astrologia la un moment dat pentru a prezice vremea. 

Iată câteva fapte mai interesante despre meteorologie: 

  • Aristotel este considerat a fi fondatorul meteorologiei. 
  • Prima prognoză meteo zilnică a apărut în London Times în 1861. 
  • Previziunile meteorologice se bazează pe vânt, temperatură, presiunea aerului și vaporii de apă. 

Vremea extremă devine din ce în ce mai frecventă și mai intensă în multe părți ale lumii, ca urmare a schimbărilor climatice. Mulți dintre noi suntem expuși mai mult decât oricând la multiple pericole asociate, care evoluează ca urmare a creșterii populației, urbanizării și degradării mediului.

Prognozele despre cum va fi vremea nu mai sunt suficiente. Prognozele bazate pe impact care informează publicul despre ceea ce va face vremea sunt vitale pentru a salva vieți și mijloace de trai. Cu toate acestea, una din trei persoane nu sunt încă acoperite în mod adecvat de sistemele de avertizare timpurie.

O mai bună coordonare între serviciile meteorologice și hidrologice naționale, autoritățile de gestionare a dezastrelor și agențiile de dezvoltare este fundamentală pentru o mai bună prevenire, pregătire și răspuns.

COVID-19 a complicat provocările cu care se confruntă societatea și a slăbit mecanismele de adaptare. Pandemia a evidențiat, de asemenea, că, în lumea noastră interconectată, trebuie să îmbrățișăm o abordare transfrontalieră cu adevărat multi-hazard, pentru a face progrese către obiectivele globale privind acțiunea climatică, reducerea riscului de dezastre și dezvoltarea durabilă.

A fi pregătit și capabil să acționeze la momentul potrivit, la locul potrivit, poate salva multe vieți și poate proteja mijloacele de trai ale comunităților de pretutindeni, atât acum, cât și în viitor.

Ziua Meteorologică Mondială, 23 martie 2022, are, așadar, tema „Avertizare timpurie și acțiune timpurie„, și subliniază importanța vitală a informațiilor hidrometeorologice și climatice pentru reducerea riscului de dezastre.

Unii oameni se pot plânge că meteorologii par să facă întotdeauna o predicție greșită. Cu toate acestea, datorită progreselor științei și tehnologiei, meteorologii sunt mai preciși ca niciodată. În general, acuratețea pentru o prognoză pe 24 de ore este de 95%. Rata de precizie pentru o prognoză pe 5 zile este de aproximativ 75%. Datorită prognozelor meteo precise, meteorologii pot avertiza oamenii despre furtunile periculoase și dezastrele naturale iminente, salvând astfel vieți. 

De același autor

Related Articles