Planeta noastra, Pamântul, este sarbatorita, în fiecare an, la 22 aprilie, atât în cadrul Zilei Planetei Pamânt cât si al Zilei Internationale a Mamei-Pamânt declarata sarbatoare oficiala de catre Organizatia Natiunilor Unite (ONU), în 2009.

Pe pagina ONU dedicata Zilei Internationale a Mamei-Pamânt secretarul general al ONU, António Guterres sustine ca „Trebuie sa actionam decisiv pentru a ne proteja planeta atât de coronavirus cât si de amenintarea tot mai persistenta a schimbarilor climatice.” Populatia întregii planete are nevoie de trecerea la o economie mai durabila, care sa functioneze atât pentru oameni, cât si pentru planeta, rezultând astfel necesitatea de a promova armonia cu natura si cu Pamântul, se mentioneaza pe www.un.org/en/observances/earth-day.

Manifestarile Zilei Pamântului în 2021 au început cu un summit global al tinerilor pentru clima condus de Earth Uprising, în colaborare cu My Future My Voice, OneMillionOfUs si cu alte sute de tineri activisti pentru clima, la 20 aprilie 2021. Acest eveniment digital a examinat legatura dintre criza climatica si problemele legate de poluare, saracie si pandemie. O alta actiune în cadrul summit-ului a inclus si activisti proeminenti de pe toate continentele, care s-au concentrat pe rolul crucial pe care îl joaca educatorii în combaterea schimbarilor climatice.

În paralel cu summitul global privind clima, earthday.org organizeaza, pe 22 aprilie 2021, cel de-al doilea eveniment digital Earth Day Live, pe site-ul sau, prin ateliere de lucru, discutii de grup si spectacole speciale concentrate pe tema Restore Our Earth – abordând procesele naturale, tehnologiile ecologice emergente si gândirea inovatoare care pot reface ecosistemele lumii.

Anul acesta, se împlinesc 51 de ani de când celebram Ziua Pamântului iar aceasta sarbatoare trebui extinsa prin actiuni zilnice cu scopul de a ocroti planeta noastra, se subliniaza pe www.earthday.org.

În 1970 la prima marcare, Ziua Pamântului a mobilizat 20 de milioane de americani, care îsi aratau sustinerea pentru cresterea protectiei asupra planete noastre. Ziua Planetei Pamânt a fost initiata de senatorul american Gaylord Nelson si celebrata, initial, doar pe teritoriul SUA.

În 1990 Ziua Pamântului a devenit un eveniment mondial, prin eforturile depuse de activistul Denis Hayes reunind 200 de milioane de oameni din 141 de tari.

În istoria celebrarii zile dedicate planetei noastre, anul 2000 a valorificat puterea mediilor digitale pentru a facilita milioane de conversatii la nivel local în peste 180 de tari iar apoi, 10 ani mai târziu, Earth Day Network a lansat A Billion Acts of GreenŽ si The Canopy Project Ziua Pamântului din 2010 implicând 75.000 de parteneri globali din 192 de tari.

Anul trecut aflata la jumatate de secol de la prima manifestare, Ziua Pamântului s-a derulat prin activari globale care au avut ca tinta mobilizarea unui miliard de oameni din întreaga lume pentru o actiune de transformare pentru planeta noastra, potrivit www.earthday.org/history.

Ziua Internationala a Mamei-Pamânt este marcata de catre toate statele membre ale Natiunilor Unite, fiind o initiativa ONU concretizata prin Rezolutia 63/278, în 2009.

„Mama-Pamânt” este un concept antic comun în mai multe limbi si culturi, ce recunoaste legatura noastra cu planeta care ne sustine si ne hraneste. În unele parti ale globului pamântesc, ziua dedicata Pamântului se marcheaza în luna martie odata cu echinoctiul de primavara.