21 martie – Ziua Mondială a Poeziei

Ziua Mondială a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie.

De asemenea, „Ziua Internațională a Poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Era nevoie de o zi a poeziei? Iubim poezia în fiecare zi, ne hrănim cu ea, o abandonăm și o uităm, dar din versurile sale ne rămâne în AND, emoția. Nu știu exact care-i rostul „Zilei Mondiale a Poeziei”, da-mi pare un prolog bun, în caz că vă-ntrebați cu ce se mai ocupă poeții, ce mai fac, ce mai scriu, cine îi mai citește, pe cine inspiră creația lor… „Poezia este încarnarea unei emoţii într-un limbaj”.
Și totuși, nu există nici o altă artă fără poezie, după cum spunea Delacroix.

Primele manifestări dedicate “Zilei internaţionale a poeziei”, în România, sunt legate de Fundaţia Culturală „Orient Latin” şi de Asociaţia Culturală ADSUM, care organizează, separat, din anul 2005 respectiv 2008, spectacole pentru marcarea acestui moment. Spectacolele Asociaţiei Culturale ADSUM încep la Palatul Şuţu, iar anii următori manifestările capătă amploare, fiind găzduite de Biblioteca Naţională a României şi Palatul Naţional al Copiilor. După anul 2009, ideea de a organiza manifestări dedicate “Zilei Internaţionale a Poeziei” este preluată de tot mai multe asociaţii culturale, ligi şi alte societăţi ale scriitorilor din România.

„Am să vă spun un lucru, cu riscul de a mă repeta. Eu nu prea cred că există poeţi, cred că există poezie. Poezia nu este numai artă: ea este însăşi viaţa, însuşi sufletul vieţii. Fără poezie omul nu s-ar distinge de neant.Să punem şapte coroane nu pe capul poetului, ci pe verbul versului”, mărturisea poetul necuvintelor, Nichita Stănescu.

La mulți ani iubitorilor și făuritorilor de poezie! Mirare și inspirație să simțiți! Să vă fie viața poezie!

Cele mai citite

Related Articles