20 Ianuarie – Ziua conștientizării pinguinilor

Pinguinii sunt cele mai mari păsări care trăiesc pe Terra.

Pinguinul Imperial, cea mai mare și cea mai rezistentă pasăre marină, trăiește pe enormele banchize plutitoare ale Antarcticei, alături de celelalte 17 specii. Femelele pinguinului imperial pot face doar câte un ou pe an, în perioada lunilor de iarnă. Până iarna următoare, puii vor crește, ajungând la dimensiunile părinților, iar în tot acest timp, micuții trebuie sa treacă printr-un serios proces de… inițiere.

La polul opus (dar nu Nord, firește, ci din perspectiva dimensiunii), Micul Pinguin Albastru are 40 de centimetri si cântărește doar un kilogram, dar acest aspect nu îl împiedică să fie cel mai gălăgios dintre toate rudele sale, scoțând sunete stridente, atât pe țărm, cât și în apă.

Pinguin Awarness Day sau Ziua conștientizării pinguinilor a fost creată pentru a sărbători această pasări speciale, pentru a-i încuraja pe cei din jur să învețe mai multe despre aceștia și, totodată, să fie conștienți de pericolele la care sunt supuși. Oamenii de știință avertizează că 70% dintre pinguinii regali vor dispărea sau vor fi forțați să-și găsească alte locuri pentru împerechere. Pinguinii regali se împerechează doar pe insule izolate în Oceanul Antarctic, unde au acces ușor la apă.

„Încălzirea oceanelor duce la deplasarea apelor bogate în pești și krili spre sud, obligând pinguinii să călătorească distanțe mari în căutarea hranei, lăsându-și puii flămânzi mai mult timp. Pinguinii, la fel ca alte păsări și mamifere marine, ocupă locuri mai înalte în nivelurile trofice din ecosisteme: sunt ceea ce numim bioindicatori ai ecosistemelor lor. Așadar, pinguinii, ca indicatori sensibili ai schimbărilor din ecosistemele marine, sunt specii vitale pentru înțelegerea și prevederea impactului schimbărilor globale asupra biomului marin și asupra speciilor care trăiesc în zone subantarctice și antarctice.” Céline Le Bohec, cercetător la Universitatea din Strasburg, Franța

Însă nu toată lumea știe că populația de pinguini se reduce la nivel global într-un ritm alarmant în fiecare an, iar Ziua aprecierii pinguinilor (#PenguinAwarenessDay ) îşi propune să aducă mai aproape de realitate percepția generală asupra acestora şi a problemelor care afectează specia.

De același autor

Related Articles