19 noiembrie – Ziua internaţională a bărbatului

La 19 noiembrie, Ziua internaţională a bărbatului sărbătoreşte la nivel mondial valoarea pozitivă pe care bărbaţii o aduc în lume, în familiile şi în comunităţilor lor. Pentru 2022, tema acestei zile este ‘Helping Men and Boys’ (‘Să ajutăm bărbaţii şi băieţii’), potrivit site-ului Internationalmensday.com.

În 1968, un jurnalist american pe nume John P. Harris a scris un editorial în care sublinia lipsa de echilibru în sistemul sovietic, care promova o Zi internaţională a femeii pentru femeile muncitoare, dar nu reuşea să ofere şi un corespondent pentru bărbaţi. Harris a declarat că, deşi era de acord că ar trebui să existe o zi pentru a sărbători femeile, aceasta marca o inegalitate în cadrul sistemului comunist.

La începutul anilor ’90, Thomas Oaster, directorul Missouri Center for Men’s Studies, a invitat organizaţii din SUA, Australia şi Malta să organizeze mici evenimente dedicate unei Zile internaţionale a bărbatului în luna februarie. Oaster a găzduit cu succes aceste evenimente timp de doi ani, însă încercarea sa din 1995 a avut o participare slabă. Descurajat, el a renunţat la planurile sale. Australia i-a urmat exemplul, astfel că Malta a rămas singura ţară care a continuat să sărbătorească.

În 1999, în Trinidad şi Tobago, ziua a fost readusă în atenţie de Jerome Teelucksingh de la Universitatea din Indiile de Vest. El şi-a dat seama că, deşi exista o zi pentru taţi, nu exista o zi care să sărbătorească bărbaţii care nu aveau copii sau băieţii tineri şi adolescenţi. Teelucksingh a înţeles importanţa modelelor masculine pozitive, deoarece tatăl său a fost un exemplu excelent pentru el, şi a ales să sărbătorească Ziua internaţională a bărbatului pe 19 noiembrie – ziua de naştere a tatălui său, precum şi ziua în care o echipă locală de fotbal a unit ţara sa prin eforturile de a se califica la Cupa Mondială.

De la momentul Teelucksingh, Ziua internaţională a bărbatului a servit la promovarea aspectelor pozitive ale identităţii masculine, pornind de la premisa că bărbaţii răspund mai constructiv la modele pozitive decât la stereotipurile de gen negative. Această zi nu este menită să concureze cu Ziua internaţională a femeii, ci să sublinieze importanţa sănătăţii fizice şi mentale a bărbaţilor şi a masculinităţii pozitive, potrivit Nationaltoday.com.

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles