18 septembrie – Ziua în care citeşti un e-book

Ziua în care citeşti un e-book, marcată pe 18 septembrie, încurajează lectura în acest format modern şi accesibil, disponibil tuturor celor care deţin un computer sau un un dispozitiv electronic portabil.

E-bookurile pot fi accesate uşor în doar câteva secunde. Nu trebuie să mergi la librăria locală sau la bibliotecă. Poţi avea acces instant la orice e-book, iar lectura poate începe imediat. Fie că eşti aşezat confortabil pe o canapea sau într-un avion, e-bookurile oferă posibilitatea de a lua peste tot poveştile preferate.

Un e-book e mai mult decât o carte standard de sute de pagini. Spre deosebire de cărţile în format tradiţional, un e-book nu poate fi deteriorat sau furat, iar cel mai important lucru e că nu ocupă mult spaţiu. Zeci de mii de librării din lumea întreagă încap într-o aplicaţie e-book. Pot fi transportate oriunde şi citite oricând cu ajutorul unui dispozitiv special. În plus, dacă eşti cititor de e-bookuri, salvezi mii de copaci de la tăiere.

E-bookurile au devenit o industrie importantă din care fac parte dispozitive precum Kindle şi Nooks, dar şi aplicaţii pentru telefoane mobile şi tablete.

Pentru cei care nu au mai citit niciodată un e-book, ziua de 18 septembrie este ocazia preferată de a citi prima carte în acest format. Dacă eşti deja un fan e-book, nu este doar oportunitatea perfectă de a începe o carte nouă, dar poţi folosi această zi pentru a sensibiliza opinia publică şi a încuraja alţi oameni să înceapă să citească de asemenea e-bookuri. Ziua dedicată lecturii unui e-book a fost celebrată pentru prima dată în 2004 şi organizată de un important distribuitor de e-bookuri, OverDrive.

Inventarea primului cititor automat

Primul reader automat din lume, precursorul e-reader-ului de azi, a fost inventat de către o femeie pe nume Angela Ruiz Robles. Ea a avut această idee inovativă în Spania în anul 1949. Angela Ruis Robles era profesoară şi privea cum elevii săi îşi cară în fiecare zi cărţile de acasă la şcoală şi invers. Ideea a fost aceea de a inventa un reader care să cântărească mai puţin decât cărţile pe care le cărau şcolarii în fiecare zi.

Primul design al Angelei a fost un dispozitiv format dintr-o serie de texte şi ilustraţii pe role, toate sub o foaie de lupă cu o lumină pentru a citi în întuneric şi care urma să includă descrieri spuse ale fiecărui subiect. A creat primul prototip în 1949.

Chiar dacă această carte nu era electronică ci mecanică, reprezintă totuşi strămoşul e reader-ului de azi. Proiectul ei nu a fost niciodată preluat de către producţia de masă, iar Angela nu a putut niciodată să obţină patentul pe designul ei, însăun prototip este păstrat la Coruña National Science and Technology Museum.

Internetul şi primul e-book ce putea fi descărcat

Invenţia internetului a fost următorul pas uriaş către E book. Împărtăşirea de informaţii şi de fişiere a fost locul de naştere al cărţilor electronice.

În 1971 Michael Hart, student la Universitatea din Illinois a primit timp nelimitat pe computer, de fapt pe un computer mainframe Xerox din laboratorul de cercetare (probabil fratele său era unul dintre operatori). Ceea ce părea o experienţă incredibil de plictisitoare în istoria internetului, mai ales că nu erau mulţi oameni pe internet în 1971, a devenit o oportunitate excelentă pentru Michael Hart.

Maşinăria era în principal folosită pentru transferul de date, dar era conectată şi la ARPAnet , o parte a ceea ce a devenit mai târziu internetul. 

Când Hart a primit o copie a Declaraţiei de Independenţă la un magazin, şi-a descoperit şi inspiraţia. Hart a descoperit o utilitate a computerului de la Facultate. A dactilografiat textul pe computer, totul cu litere mari căci nu existau litere mici pe vremea aceea şi a trimis un mesaj către ARPAnet spunând că acum poate fi descăract. Şase oameni au primit oferta lui şi au descăract textul. S-a născut astfel primul e-book din lume.

Hart s-a apucat apoi să dactilografieze mai multe texte pentru a le transforma în varianta electronică. El a mai publicat online The Bill of Rights, Constituţia Americii şi Biblia Creştină. Ceea ce a creat a fost mai mult decât un text electronic, el a creat o idee. Ideea de a nu folosi computerele doar pentru numere şi date, ci şi pentru a împărtăşi texte şi literatură.

Ce a urmat apoi?

A trecut mult timp până la următoarea dezvoltare, în 1987 care a venit de la creatorul de jocuri pe computer East Gate System. În această perioadă compania a publicat primul text de super ficţiune intitulat „Afternoon” şi scris de Michael Joyce. Textul putea fi cumpărat pe dischetă. Aceste cărţi au fost create ca primă demonstraţie a unei noi linii de programe numită Story Space, un program disponibil pentru computerele personale pentru a crea, a edita şi a citi texte.

În 1993 BiblioBytres a lansat un website pentru a vinde cărţi pe internet, prima companie ce a creat un sistem de schimb financiar pe internet.

În 1999 editura Simon&Schuster a creat o nouă amprentă, ibook şi a devenit primua editură care simultan publica titluri de carte ebook şi pe suport de hârtie. Autorii recomandaţi au fost Arthur C Clarke, Irving Wallace şi Raymond Chandler. Oxford University Press a oferit o selecţie de cărţi pe internet prin netLibrary.

Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie din America a ţinut prima conferinţă ebook. Dick Brass de la Microsoft a declarat că ebook-urile reprezintă viitorul celor care citesc. „Ne angajăm la revoluţie care va schimba lumea cel puţin la fel de mult ca şi Gutenberg” a declarat el şi a prezis că până în 2018, 90% dintre cărţile vândute vor fi pe suport digital.

Nu s-a întâmplat asta, dar trebuie să recunoaştem că tehnologia ne-a făcut viaţa mai uşoară şi atunci când vine vorba de citit.

De același autor

Related Articles