10 parcuri şi grădini încântătoare în care sigur aţi vrea sa întâmpinaţi primăvara

Desi iarna dureaza de ceva vreme, calendarul ne arata suntem abia în luna februarie. Pentru cei nerabdatori sa vada flori si iarba verde, va prezentam zece parcuri si gradini minunate, pe care sigur ati vrea sa le vedeti, chiar si în fotografie.

Grădinile Butchart din Canada

gradinile CanadaButchart Gardens sunt un grup de gradini situate în inima Canadei. La începutul secolului XX, pe locul unei foste cariere de calcar, reprezentanţii familiei de industriasi Butchart au construit mai multe gradini. Pentru amenajarea acestora a fost invitat un maestru în arta peisajului, niponul Isaburo Kishida, care a facut gradinile atât de rafinate şi minunate, încât au venit sa le admire frumusetea oameni din toate colturile tarii. La jumatatea anului 2009, de ziua aniversarii centenarului, Gradinile Butchart au fost recunoscute, oficial, drept un monument istoric national.

Parcul cu lalele Keukenhof din Olanda

parcul cu lalele OlandaParcul Keukenhof sau „Gradina Europei” – este un parc regal de flori, care se întinde pe o suprafaţa de 32 de hectare în apropierea oraşului Lisse, între Amsterdam şi Haga. În ciuda faptului ca Keukenhof este deschis pentru vizitatori doar doua luni pe an, între 20 martie si 20 mai, acesta este vizitat anual de peste un milion de persoane. În fiecare an, în parcul Keukenhof sunt plantati peste 7 milioane de bulbi de frezii, zambile, crini, orhidee, narcise şi, desigur, lalele!

Grădina Tropicala Nong Nooch din Thailanda

gradina tropicala ThailandaGradina Nong Nooch – este una dintre cele mai mari gradini botanice din sud-estul Asiei, se întinde pe o suprafata de 240 de hectare si este situata la kilometrul 163 al Soselei Sukhumviţ în provincia Chonburi. Gradina are propriul Stonehenge format din blocuri sparte de orhidee, bonsai si ferigi.

 

Grădinile Botanice Regale Kew din Londra

Gradinile Botanice Regale Kew din LondraGradinile Kew au aparut în anul 1670, în Kew Park, care a fost creat de Lord Henry Capel pe locul unei gradini exotice. În fiecare an, acestea sunt vizitate de peste doua milioane de turişti, însa gradinile nu sunt destinate doar lor. Kew Gardens este, totodata, principalul centru de cercetari botanice şi de pregatire a gradinarilor profesionisti. Cele mai renumite atractii turistice din Gradinile Botanice Regale Kew sunt Palatul Kew (Kew Palace), Casa Minka (Minka House), Marea Pagoda (The Great Pagoda), Casuta Apina Davies (Davies Alpine House), Poarta Japoneza (Japanese Gateway) si altele.

 

Parcul Tropical de Palmieri din statul american Florida

Parcul Tropical de Palmieri din statul american Florida

În acest parc se afla o colectie unica de plante tropicale, respectiv palmieri, copaci cu flori si vita de vie.

 

 

Grădina Botanica din deşertul Phoenix, statul american Arizona

Gradina Botanica din deşertul Phoenix, statul american ArizonaAceasta gradina cuprinde cea mai mare colectie de cactusi din lume. Aici se efectueaza studii ale plantelor din desert si se desfasoara programe speciale educationale pentru elevi si studenti dedicate studiului desertului.

 

 

Grădina Yuyuan din Shanghai

Gradina Yuyuan din ShanghaiPrimul proprietar al Gradinii Yu Yuan din Shanghai este fostul trezorier al provinciei din epoca Ming, Pan Yunduan, care s-a decis sa construiasca o gradina asemanatoare gradinii imperiale de la Beijing, pentru a-si bucura parinţii la batrâneţe. Începând cu secolul al XVI-lea, acest parc a fost supus mai multor lucrari de reconstructie. Întreaga gradina a fost construita dupa regulile Feng-Shui si este împartita în sase parti, care sunt unite între ele prin coridoare încâlcite, izolate vizual unul de celalalt. Yu Yuan înseamna „Gradina Bucuriei” sau „Gradina Concediului Prelungit”.

Grădina Meditatiei Cosmice din Scoţia

Gradina Meditatiei Cosmice din ScotiaAcest loc uimitor a aparut în oraşul Dumfrieş din Scotia, în anul 1989. În locul florilor şi arbuştilor exotici, acolo au rasarit paturi de flori din aluminiu, iar în locul fântânilor – gauri negre şi astfel peisajul a capatat o forma neobi?nuita fascinanta. Autorii ideii unei astfel de gradini sunt arhitectul Charles Jencks si sotia sa – designerul peisagist Maggie Keswick-Jencks. Ei au decis sa reproduca Universul în miniatura si sa arate nu doar frumusetea acestuia, cele doua lumi micro si macro, ci si legile si paradoxurile universale, nasterea si evolutia Universului prin forme de gradina, peisaje si sculpturi.

Grădina Majorelle din Maroc

Gradina Majorelle din MarocGradina a fost creata de pictorul francez Jacques Majorelle, care la începutul secolului XX a venit în Maroc în cautarea plantelor exotice, s-a îndragostit de aceasta ţara, a cumparat o bucata de pamânt la marginea orasului Marrakech şi s-a stabilit aici. El a decis sa creeze o gradina simbolica, iar pentru aceasta a invitat cei mai buni designeri peisagisti şi a plantat în gradina sa plante din diverse tari ale lumii: Buganvillia de lux, Iasomie parfumata, Lotuş Aloe, Bambuş Yucca, palmieri cu nuca de cocoş bananieri si cactusi, unii dintre acestia având o înaltime de peste trei metri.

Grădinile de la Versailles din Franţa

Gradinile de la Versailles din FrantaFaimoasele gradini de la Versailles au aparut în perioada lui Ludovic al XIII-lea şi au fost aduse la perfecţiune de celebrul arhitect peisagisţ André Le Nôtre, în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea. Pe lânga gazoanele amenajate cu atenţie, sculpturile şi tufisurile de flori, pe întreg teritoriul gradinilor se afla amplasate fântâni de lux. Parcul de la Versailles este o „gradina a mintii” cu proportii verificate matematic si cu alei bine planificate. „Regele Soare” nu a vrut sa vada flori ofilite, de aceea peste doua milioane de flori proaspete erau întotdeauna pregatite sa înlocuiasca florile ofilite si astfel gradina arata magnific pe tot parcursul anului.

 

sursa: www.adme.ru

Cele mai citite

Related Articles