15 septembrie, Ziua internaţională a democraţiei

Democraţia se bazează pe libera exprimare a voinţei naţiunilor de a-şi hotărâ singure sistemul politic, economic sau cultural şi pe deplina participare a oamenilor în toate aspectele care privesc viaţa lor. Sărbătorită sub egida ONU din anul 2008, Ziua Internaţională a Democraţiei are scopul de a reaminti importanţa promovării şi protejării acestei valori universale.

Tema în acest an este Implicarea tinerilor, centrată asupra rolului esențial pe care tinerii îl au în promovarea democrației și integrarea opiniilor tinerilor în procesul decizional care are un impact profund asupra vieții lor.

Pe 20 mai 2023, sub umbrela UNFINISHED DEMOCRACY, a avut loc o sesiune de consultări cu un grup de 200 de oameni, selectați printr-un proces deschis de înscriere, cu scopul de a identifica soluții concrete și modalități de a face democrația în România și în întreaga regiune mai solidă.

La eveniment a fost prezentat un sondaj realizat de Fundația Eidos, alături de compania internațională de sondare a opinie publice Atlas Intel, din care a reieșit că 8 din 10 români cred că cea mai mare amenințare la adresa democrației este corupția. Totodată, sondajul arată că deși democrația este sprijinită ca model guvernamental (79%), românii nu sunt mulțumiți de felul în care ea funcționează (72%).  Corupția (80%), interesele oligarhilor locali (34%), lipsa educației (33%) și globalizarea (26%) sunt percepute ca principalele amenințări la adresa democrației în România iar controalele existente pentru a preveni abuzurile de putere nu sunt considerate eficiente de mai mult de jumătate dintre respondenți. 

Încrederea românilor 

76% dintre respondenți nu cred că instituțiile media din România sunt independente și imparțiale atunci când relatează evenimente și probleme politice, iar când vine vorba de justiție, 40% dintre români consideră că ea a avut un rol important în garantarea și protejarea democrației, dar nu a fost gardianul principal, pe când 30% dintre aceștia percep justiția ca pe o amenințare. 

Alianțele NATO și Uniunea Europeană au în continuare sprijin din partea populației și consideră că acestea ajută la protejarea și consolidarea democrației în România, în contextul în care jumătate dintre aceștia consideră că viitorul democrației poate fi amenințat în viitorul apropiat de o țară străină.

Soluții în sprijinul democrației 

Românii văd implicarea cetățenilor în consolidarea și îmbunătățirea democrației ca fiind esențială și consideră că tragerea la răspundere a aleșilor prin canale de comunicare sau prin demonstrații publice este cea mai importantă formă de antrenare a mușchiului civic urmată de militarea pentru creșterea investițiilor în educație și în reforma sistemului de învățământ. 

Votul online, consultările și referendumurile sunt principalele măsuri democratice adoptate de alte țări pe care românii le consideră relevante în îmbunătățirea democrației în România. 

Rezultatele sondajului au fost prezentate la 33 de ani de la primele alegeri libere din România.

De același autor

Related Articles