Ascultă Radio România Reșița Live

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600).

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao.

Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei.

Bomboane

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Ciocolata şi Al Doilea Război Mondial

13 septembrie: Ziua Internațională a Ciocolatei

Articol editat de Cristina Corocan, 13 septembrie 2017, 11:49

În timp ce indienii Maya din Mexic, în jurul anului 600 î.e.n., considerau bobul de cacao un dar divin cu puteri magice pe care îl foloseau în ritualuri şi ceremonii, dar şi ca tratament împotriva durerilor, a febrei şi a tusei, aztecii îi legau existenţa de „grădinile Raiului”. Şi unii şi ceilalţi îl foloseau ca monedă de schimb (cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav) şi ca ingredient pentru o băutură energizantă.

Mayaşii sunt cei care au inventat o băutură fierbinte şi amară preparată din păstăile de cacao şi îmbunătăţită cu diferite arome. Reţeta a fost preluată de azteci, care au adăugat vanilie şi miere, şi au numit-o „xocoatl” (apă amară).

Ciocolata în Europa

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600).

Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum.

Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao.

Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Alte surse spun că Sir Hans Sloane, doctorul personal al Reginei Anne, este cel care a adăugat pentru prima dată lapte peste cacao. Reţeta sa a fost vândută fraţilor Cadbury, care se pare că au trăit regeşte de pe urma ei.

Bomboane

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Ciocolata şi Al Doilea Război Mondial

Acum șaptezeci de ani, când trupele aliate au luat cu asalt plajele din Normandia, în Ziua Z, moment important în istoria omenirii, nimeni nu se gândea la conţinutul raniţelor soldaţilor. Alimentele trebuiau să fie ușoare, hrănitoare şi energizante – la urma urmei, acești oameni urmau să invadeze terenul ocupat de naziști! Şi ce aliment întrunea toate aceste calităţi mai bine decât batoanele de ciocolată Hershey?

Compania Hershey a fost abordată în 1937 cu privire la crearea unui baton special conceput pentru Armata SUA. Potrivit chimistului șef al companiei, Sam Hinkle, guvernul Statelor Unite a avut patru cereri cu privire la noile batoane de ciocolată: să cântărească 4 uncii, să asigure un nivel ridicat de energie, să reziste la temperaturi ridicate și să aibă “un gust un pic mai bun decât un cartof fiert”. Produsul s-a numit “D ration bar” – un amestec de ciocolată, zahăr, unt de cacao, lapte praf degresat şi făină de ovăz.

Batoanele

În ceea ce privește gustul, cel care a încercat a spus că mai degrabă ar fi mâncat cartofi fierţi. Combinația de făină de ovăz şi grăsime a făcut din ciocolată o “cărămidă” densă, iar zahărul era prea puțin pentru a masca gustul amar a cantităţii mari de ciocolată neagră. Având în vedere că a fost concepută pentru a rezista la temperaturi ridicate, era aproape imposibil să muşti din ea. Mai degrabă o răzuiai. În ciuda eforturilor armatei americane de a opri oamenii să le arunce, unele dintre batoane au ajuns în coșul de gunoi. Mai târziu, în timpul războiului, Hershey a introdus o nouă versiune, cunoscută sub numele de batonul “Tropical”, conceput special pentru temperaturile extreme din Pacific. Până la sfârșitul războiului, compania a produs mai mult de 3 miliarde de astfel de batoane pentru raţiile soldaţilor,scrie TVR.

sursa foto:www.delicateseliterare.ro si TVR.ro

 

 

 

 

 

La mulți ani, seniorilor noștri de Ziua Mondială a Vârstei a Treia!
Fapt divers miercuri, 1 octombrie 2025, 06:02

La mulți ani, seniorilor noștri de Ziua Mondială a Vârstei a Treia!

’’Ar trebui să ne nastem bătrâni,Să venim intelepți,Să fim în stare de-a hotâri soarta noastră în lume,Să știm din răscrucea...

La mulți ani, seniorilor noștri de Ziua Mondială a Vârstei a Treia!
1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Fapt divers miercuri, 1 octombrie 2025, 00:52

1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Pe 1 octombrie este celebrată Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, o ocazie dedicată recunoașterii contribuției pe care seniorii o...

1 Octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Sărbătoarea hramului aşezământului monahal de la Brebu-Soceni va fi prăznuită la 1 Octombrie
Fapt divers marți, 30 septembrie 2025, 15:20

Sărbătoarea hramului aşezământului monahal de la Brebu-Soceni va fi prăznuită la 1 Octombrie

Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Brebu-Soceni, aflată sub binecuvântarea Episcopiei Caransebeșului, îi invită pe credincioși...

Sărbătoarea hramului aşezământului monahal de la Brebu-Soceni va fi prăznuită la 1 Octombrie
Noul consul al Republicii Federale Germania la Timișoara este Excelenţa Sa, Anja Zougouari
Fapt divers luni, 29 septembrie 2025, 16:00

Noul consul al Republicii Federale Germania la Timișoara este Excelenţa Sa, Anja Zougouari

La 1 august 2025, Anja Zougouari a preluat funcția de consul al Republicii Federale Germania la Timișoara. Aceasta o înlocuieşte pe Regina...

Noul consul al Republicii Federale Germania la Timișoara este Excelenţa Sa, Anja Zougouari
Fapt divers vineri, 26 septembrie 2025, 17:00

Peste 80 de persoane la evenimentul inaugural al primei deschideri pentru public a buncărului din fosta UCMR

În weekend-ul trecut, pe 21 septembrie 2025, reșitenii au avut ocazia în premieră să viziteze buncărul de protecție din fosta uzină UCMR....

Peste 80 de persoane la evenimentul inaugural al primei deschideri pentru public a buncărului din fosta UCMR
Fapt divers marți, 23 septembrie 2025, 19:00

Festivalul Vânătorilor și Pescarilor din Caraș-Severin, la Bozovici

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Caraș-Severin (AJVPS) organizează vineri, 26 septembrie 2025, cea de-a VII-a ediție...

Festivalul Vânătorilor și Pescarilor din Caraș-Severin, la Bozovici
Fapt divers luni, 22 septembrie 2025, 15:57

Marea Pedalare: peste 1.000 de cicliști în Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara

Evenimentul Marea Pedalare a reunit peste 1.000 de cicliști în Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara care au sărbătorit mobilitatea sustenabilă...

Marea Pedalare: peste 1.000 de cicliști în Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara
Fapt divers luni, 22 septembrie 2025, 00:27

Oficial în toamnă de luni seara. Echinocţiul de toamnă 2025: Moment astronomic, simboluri şi tradiţii populare

La sfârșitul lunii septembrie, atenția este îndreptată spre un moment de mare importanță astronomică și simbolică: echinocțiul de toamnă....

Oficial în toamnă de luni seara. Echinocţiul de toamnă 2025: Moment astronomic, simboluri şi tradiţii populare