Unul dintre muzicienii Reşiţei de odinioară: Peter Rohr la 140 de ani de la naștere

În data de 8 aprilie se împlinesc 140 ani de la nașterea unei personalități muzicale a Reșiței. Este vorba despre dirijorul, capelmaistrul și compozitorul Peter Rohr, născut la 8 aprilie 1881 la Darova, astăzi judeţul Timiș și trecut în eternitate la 18 februarie 1956, la Reșița. Este bunicul profesorului universitar, muzicologului și dirijorului astăzi trăitor în Timișoara, Damian Vulpe.

Reproducem în continuare un text despre Peter Rohr publicat în cartea „Reșița muzicală”, apărută la Editura TIM în anul 2015, avându-l ca autor pe editorul, scriitorul și omul de cultură reșițean Gheorghe Jurma:

Peter Rohr. Dirijor, compozitor, violoncelist. A trăit între anii 1881 – 1956. Născut în Banat, la Darova, a fost remarcat pentru talentul său muzical cultivat în cadrul școlii, dar mai ales în corul de copiii al bisericii. În anul 1895, regimentul din Caransebeș care îl «încorporase» copil de trupă l-a trimis, pentru instruire muzicală, la fanfara militară din Biserica Albă. Dirijorul fanfarei, Johann Karl, se va ocupa personal de educația sa inițiindu-l în tainele notelor muzicale și învățării a două instrumente: eufoniul pentru compatibilitatea cu specificul muzicii militare și violoncelul care, ani mai târziu, îl va servi în cariera sa viitoare. Peste puțini ani își valorifică cunoștințele în reputatele orchestre din capitala imperiului, cea de la «Theater an der Wien», respectiv cea de la «Karlstheater». În anul 1902 se reîntoarce în Banat, stabilindu-se la Reșița și activând în Fanfara muncitorilor Uzinei metalurgice. În 1907 este numit dirijor secund pe lângă Otto Sykora, iar în 1930 devine prim-dirijor al fanfarei. Trebuie precizat că în perioada Primului Război Mondial i s-a încredințat conducerea Fanfarei militare din Bielitz (Silezia). Adesea fanfarei i se alăturau instrumentele cu coarde transformându-se într-o orchestră simfonică având apariții publice destul de frecvente. Paralel cu activitatea la orchestră, Peter Rohr a fost și dirijorul mai multor coruri germane din Reșița cu care a concertat și peste hotare. Repertoriul orchestrei, în permanentă primenire, favorizează și creșterea calitativă a finalului din Simfonia a IX-a de Beethoven, a propriilor sale compoziții, «Kleine Deutsche Sonntagsmesse», «Weihnachtsoratorium», «Missa Jubilet», «Festmesse» și cunoscutul «Waldeszauber-Walzer». A dirijat și un număr important de opere, «Bărbierul din Sevilla», «Cavaleria Rusticană», «Tosca», «Paiațe» și, desigur multe operete pe care le reorchestra.

Pentru a marca împlinirea celor 140 de ani de la naștere, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița lansează un plic filatelic ocazional. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională. Ștampila este folosită la Oficiul Poștal Reșița 1, în data de 8 aprilie. Menționăm faptul că această ștampilă a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru întreaga corespondență expediată în data de 8 aprilie din Reșița.

Biblioteca Germană „Alexander Tietz” va organiza o manifestare online dedicată lui Peter Rohr în data de 8 aprilie, începând cu ora 19.00, la care va fi invitat să participe nepotul celui omagiat, prof. univ. dr. Damian Vulpe din Timișoara. Manifestarea va putea fi urmărită pe Facebook și pe YouTube pe adresele de accesare de mai jos:

https://www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen

https://www.youtube.com/channel/UC_kYvj3wj9oGipq7pmZoS_g

La împlinirea celor 140 ani de la naștere, să ne aducem aminte împreună de Peter Rohr, cel care și-a pus în slujire, la Reșița, întreaga sa capacitate muzicală, rămânând un nume de referința în istoria muzicală locală. (Erwin Josef Ţigla)

Cele mai citite

Related Articles