Corul de Copii Radio, desemnat Ambasador al Anului Național al Copilului, cu ocazia aniversării a 80 de ani de activitate
Corul de Copii Radio și dirijorul Răzvan Rădos au susținut, sâmbătă, un concert aniversar de 80 de ani, pe scena Sălii Radio, ocazie cu care li s-a mulțumit de către reprezentanți ai Guvernului și UNICEF, informează Ministerul Culturii.

Articol editat de Valentina Adam, 11 mai 2025, 08:40
Grupul vocal a primit titlul de Ambasador al Anului Național al Copilului pentru contribuția excepțională în promovarea dreptului copiilor de a participa la viața culturală și artistică, prevăzut în articolul 31 din Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, precum și pentru talentul cu care inspiră de 80 de ani tinerele generații ale României, precizează comunicatul transmis de Ministerul Culturii.
‘Sunt onorat să primesc această distincție și, în numele artiștilor care fac și au făcut parte din viața Corului de Copii Radio, mulțumesc din inimă. Este un moment special pentru ansamblul nostru, care aniversează opt decenii de activitate, de misiune educațională neîntreruptă, dedicată copiilor și publicului. Rămânem profund implicați în promovarea muzicii corale și susținem, cu același devotament, dreptul copiilor la cultură’, a afirmat dirijorul Răzvan Rădos.
Corul de Copii Radio, fondat în 1945 de Ion Vanica și condus de dirijori precum Elena Vicică, Eugenia Văcărescu Necula și Voicu Popescu, a devenit o importantă școală muzicală. Cu peste 50 de participări internaționale ce i-au adus numeroase premii, corul a primit titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene în 2004. Din 2018, sub conducerea lui Răzvan Rădos, secondat de pianista Magdalena Faur, continuă să evolueze, valorificând tradiția sa de 80 de ani.
‘Guvernul României recunoaște performanțele remarcabile ale Corului de Copii Radio și îi felicită pe micii și marii artiști pentru dedicarea cu care urcă pe scenă pentru a face publicul fericit. Anul Național al Copilului este o oportunitate să ne îndreptăm atenția și către cei care oferă, cu dedicare și talent, hrană educațională și culturală pentru copii și adolescenți. Dragi copii, sunteți cu adevărat ambasadori ai drepturilor copilului și ai culturii și modele pentru cei care se bucură de talentul vostru’, a afirmat Alina Cimpoieru, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului României.
De asemenea, ministrul Culturii, Natalia Intotero, a menționat că acest cor este un exemplu de excelență în cultură și de implicare, care, de opt decenii, inspiră generații întregi de copii, care au avut șansa de a descoperi și de a se exprima prin artă și creativitate. ‘Ministerul Culturii le mulțumește tinerilor artiști și celor care îi îndrumă pentru contribuția valoroasă pe care o aduc la cultura națională. Voi sunteți prezentul, viitorul și speranța României, iar distincția pe care o primiți astăzi recunoaște acest lucru’, a declarat ministrul Natalia Intotero.
Reprezentanta UNICEF în România, Anna Riatti, a arătat că ‘dreptul copiilor la o viață culturală și artistică este esențial pentru dezvoltarea și bunăstarea lor, astfel încât să-și atingă adevăratul potențial’.
‘Copiii au nevoie de susținere, iar UNICEF, înființat în urmă cu 79 de ani – o vârstă apropiată grupului pe care îl aniversăm, susține accesul fiecărui copil la artă, educație și exprimare liberă. Ne bucurăm să fim alături de acești tineri artiști minunați și să sărbătorim prin muzică Anul Național al Copilului. Prin concertele sale, Corul va aduce drepturile copilului în atenția unui public foarte variat’, a declarat Anna Riatti.
2025 a fost declarat Anul Național al Copilului prin legea adoptată de Parlament. Pe parcursul anului autoritățile publice pot organiza și sprijini manifestări dedicate dezvoltării copiilor, precum și prioritiza investițiile în infrastructura și proiectele ai căror beneficiari sunt copii. De asemenea, concursurile de proiecte nonprofit finanțate de autoritățile locale trebuie să includă o componentă dedicată copiilor, cu scopul promovării dezvoltării lor armonioase și protecției drepturilor, acordând prioritate celor din medii vulnerabile.
Foto: Ministerul Culturii