Tetraevanghel Gavril Uric – o capodoperă a artei miniate universale

165

Realizat în 1429 de monahul Gavril Uric de la Mănăstirea Neamţ pentru uzul doamnei Marina, soţia lui Alexandru cel Bun, este ilustrat cu patru miniaturi pe paginile de gardă, înfăţişându-i pe evanghelişti. Este primul Tetravanghel românesc ilustrat care s-a păstrat. Se păstrează la Biblioteca Bodleiană a Universităţii Oxford.

Cel care a realizat minunăţia, Gavril Uric, era fiul unui scriitor de acte domneşti (uric înseamnă act de privilegiu sau de posesiune), care la bătrâneţe s-a călugărit sub numele Paisie. Fiul avea să îmbrace haina monahală de tânăr.

Nu cunoaştem realizări anterioare ale sale, dar acest manuscris este considerat o capodoperă a artei miniate universale, fiind citat ca atare în marile lucrări consacrate domeniului. Apărută relativ târziu în spaţiul românesc, arta împodobirii manuscriselor debutează aşadar cu o capodoperă. Mai mulţ Gavril Uric a creat la Mănăstirea Neamţ o şcoală, ce va influenţa în secolele următoare creaţiile de gen din spaţiul românesc. Şi este remarcabil că într-o profesie ce presupune copierea, artiştii care i-au urmat au preluat schema şi structura compoziţională, dar au realizat creaţii originale care, chiar dacă nu s-au ridicat la valoarea celei din 1429, au atins un înalt nivel artistic.

Află toată povestea pe siteul eualegromania