Festivalul Judeţean de Literatură “Maria-Mariana și Ioan Nicolae Cenda”, ediția a IV-a, s-a desfăşurat la Oraviţa

Liceul Teoretic ,,General Dragalina” din Oravița și-a deschis astăzi larg porțile pentru a găzdui, cu onoare, bucurie și emoție, EDIȚIA a IV-a a FESTIVALULUI JUDEȚEAN DE LITERATURĂ ,,MARIA MARIANA și IOAN NICOLAE CENDA”, un eveniment organizat în colaborare cu fiul și fiica domnilor profesori, Dan Cenda și Adela Cenda-Cotruț, cu sprijinul financiar al Primăriei Oravița, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Radio România Reșița și Casa de Cultură “George Motoia-Craiu” din Oravița.

Organizarea edițiilor anterioare ale festivalului au fost cel mai frumos act de recunoștință față de părinți, dar și o lecție de viață pe care Dan și Adela au predat-o, cu sufletul. Am învățat de la ei că școala orăvițeană, oricare ar fi ea, are, la rândul ei, datoria morală de a menține vie memoria unor dascăli care au slujit la altarul de la catedră și au fost modele de urmat pentru noi, profesorii, pentru elevi și pentru întreaga comunitate din Oravița.

La 5 ani de la plecarea domnului profesor în ultima călătorie, alături de soție, am comemorat azi așa cum se cuvine doi OAMENI, doi dascăli de excepție, doi iubitori de cultură, doi devoratori de literatură, pe profesorii Cenda, cum altfel decât printr-un Festival de Literatură care să adune elevi și dascăli de la școlile din orașul nostru și din zona Oraviței.

Așa cum și-a dorit domnul profesor, obiectivele principale ale festivalului au fost, pe lângă acelea de a păstra substantivul “carte” și verbul “a citi” în vocabularul fundamental, nu în cel arhaic, descoperirea și stimularea elevilor care conjugă cu succes verbul “a scrie”, talentați în arta condeiului, precum și cunoașterea și promovarea operei lui Ioan Nicolae Cenda.

După cuvântul de bun venit al directorului, prof. Alideia Țepeneu, coordonatorul festivalului, invitații au urmărit un filmuleț emoționant, intitulat “Portret de dascăl”, o prezentare biografică realizată de profesorii de la liceul “General Dragalina”, cuprinzând și câteva gânduri de la dascălii dragalinezi de azi, pentru ei, DASCĂLII de ieri, pentru cei care au fost Maria Mariana și Ioan Nicolae Cenda.

A urmat un mesaj emoționant din partea familiei: Dan Cenda, care a fost prezent la liceu a transmis emoția și mulțumirea pentru acest eveniment, Adela Cenda-Cotruț, dar și nepoții Emmanuel Romol și Anna Gabriela, care au avut un mesaj de suflet pentru elevii participanți la concursul de creație literară. Alături de Kieran, nepotul din Anglia, care, deși e mic, răsfoiește deja cărțile bunicului, au dovedit încă o dată azi că sunt urmași demni de moștenirea culturală și spirituală a numelui Cenda.

Profesor Cornelia Edițoiu, unul dintre oamenii apropiați sufletește și apreciați de domnul profesor, a pus în scenă piesa “Eroii lui Napoleon”, semnat de Ioan Nicolae Cenda, cu elevii clasei a VII-a de la Liceul Teoretic “General Dragalina”.

Înainte de festivitatea de premiere, am fost onorați să ascultăm o evocare a vieții lui Ioan Nicolae Cenda de către oameni dragi, prieteni care au participat azi cu recunoștință la festival: prof. univ. dr. Constantin Falcă, prof. Iosif Băcilă, Ion Medoia, membru al Asociației Ziariștilor Profesioniști din România, Gabriela Șerban, directorul Bibliotecii “Tata Oancea” din Bocșa. Despre profesorul Cenda au vorbit cu drag profesorii de la Liceul Teoretic “General Dragalina”, Cornelia Edițoiu și Bogdan Imbri.

Festivitatea de premiere a fost momentul mult așteptat de elevi. La cele 4 secțiuni ale concursului de creație literară, pentru gimnaziu și liceu, poezie și proză, s-au înscris elevi de la liceul “General Dragalina” şi de la Școala Gimnazială “Romul Ladea”, Oravița, Școala Gimnazială “Pavel Bordan”, Grădinari și Școala Gimnazială “Răcășdia”. Ocupanții locului I au citit creațiile câștigătoare, cei premiați fiind recompensați cu premii și multe aplauze.

La final, directorul unităţii de învăţământ organizatoare a adus mulțumiri tuturor celor care au fost prezenți și celor care au făcut posibil un astfel de eveniment: lui Dan și Adelei Cenda, Primăriei Oravița, primarului Dumitru Ursu și Lorenei Ion, director al Casei de Cultură “George Motoia Craiu”, prof. Sorin Chișărău și soției, Viorica Chișărău, Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, Radio România Reșița, directorilor prezenți: prof. Cioc Ioan Oliviu și prof. Alina Cerbu de la Liceul Tehnologic “Mihai Novac” din Oravița, prof. Leni Sfercoci de la Școala Gimnazială “Pavel Bordan” din Grădinari, prof. Ciprian Chiriac și prof. coordonator Țuțu Dorina de la Școala Gimnazială Răcășdia, prof. Mușa Ramona de la Școala Gimnazială Vrani, prof. Voina Silvia, prof. Urziceanu Mugurel, dr. Angelica Opreanu, grupului de ziariști de la Timișoara, membri ai Asociației Ziariștilor Profesioniști din România, Gabriela Șerban – director a Bibliotecii “Tata Oancea” din Bocșa, Tipo Art Oravița, familiei Cârdu, grupului de elevi de la Școala Gimnazială “Romul Ladea”, Oravița, elevilor de la școlile partenere, membrilor juriului: președinte prof. Iosif Băcilă, prof. univ. dr. Constantin Falcă, prof. Mihai Lazarov, eleva Larisa Cean, tuturor cadrelor didactice de la Liceul Teoretic “General Dragalina”, Oravița, care s-au implicat în organizarea acestui festival, tuturor părinților și elevilor prezenți!

Cuvântul de final a aparținut prof. Alideia Țepeneu, care a concluzionat că “Cenda n-a existat! Cenda există! Prin copii și nepoți, prin opera sa, prin elevii care scriu și care citesc, prin noi, cei care azi am conjugat două verbe: verbul “a citi”(pe Cenda) și “a ne aminti” (de Cenda)!

Pentru că toți cei prezenți au afirmat cu tărie că ediția a IV-a a fost cea mai reușită, directorul unităţii de învăţământ organizatoare a promis că festivalul, “Copilul de hârtie” adoptat de liceul “General Dragalina”, va “crește” la edițiile următoare, cu speranța transformării lui într-un festival național sau, de ce nu, internațional.

Cele mai citite

Related Articles