Ascultă Radio România Reșița Live

Caraș-Severin, centrul excelenței lingvistice din România cu ocazia Olimpiadei Naţionale de Limba Croată și Rusă Maternă 2025

[UPDATE] Reșița și Carașova găzduiesc faza națională a Olimpiadei de Limba Croată și Rusă Maternă, desfășurată între 23 și 25 mai 2025. Ajunsă la cea de-a XXI-a ediție, competiția reunește peste 80 de elevi talentați și profesori dedicați din 7 județe ale țării.

Caraș-Severin, centrul excelenței lingvistice din România cu ocazia Olimpiadei Naţionale de Limba Croată și Rusă Maternă 2025

Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 mai 2025, 20:40 / actualizat: 26 mai 2025, 10:39

Județul Caraș-Severin devine, timp de trei zile, epicentrul promovării limbilor materne și al diversității culturale din România. Inspectorul școlar general Lucian Miclău subliniază importanța evenimentului pentru educația multilingvă și pentru afirmarea identității etnice.

Deputatul Silviu Feodor, reprezentantul comunității rușilor lipoveni în Parlamentul României, prezent la Reșița, a evidențiat rolul olimpiadei în promovarea valorilor culturale și a respectului reciproc între minorități:

Preşedintele Uniunii Croaților din România, deputatul Slobodan Giureci Ghera, consideră că această competiție aduce un plus de valoare județului, care găzduiește peste 10 etnii conlocuitoare și demonstrează unitatea prin diversitate:

Elevii participanți la olimpiadă au vorbit despre cât de important este să-ți păstrezi limba și cultura în România, o țară care respectă drepturile tuturor minorităților naționale:

Deschiderea evenimentului a avut loc la Centrul UBB din Reşiţa, iar probele de concurs la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz”. Potrivit Inspectorului Școlar pentru Minorități Naționale din cadrul ISJ Caraş-Severin, Ana Filca, elevii care participă sunt din clasele VII-XII. După ce vor încheia probele de concurs, copiii alături de profesorii însoţitori şi de membrii comisiei de examinare vor vizita Grădina Zoologică şi Şcoala Pittner, iar sâmbătă, 24 mai, obiectivele de interes din Reşiţa.

Festivitatea de premiere a Olimpiadei de Limba Croată și Rusă Maternă va avea loc sâmbătă, 24 mai, la sediul Uniunii Croaților din Carașova, marcând încheierea unei ediții memorabile dedicate multiculturalismului și performanței educaționale.

***

Olimpiada Naţională de Limba Croată și Rusă Maternă 2025 la Reșița

[UPDATE] Reşiţa găzduieşte etapa naţională a olimpiadei de Limba Croată şi Limba Rusă Maternă – 22-25 mai 2025

Municipiul Reșița, județul Caraș-Severin, devine în perioada 22-25 mai 2025 centrul excelenței lingvistice, găzduind etapa națională a Olimpiadei de Limba Croată Maternă și Limba Rusă Maternă. Evenimentul reunește peste 80 de elevi talentați și profesori dedicați din mai multe județe ale României, oferind o platformă pentru promovarea identității culturale, a limbii materne și a diversității etnice.

Organizatori și parteneri

Competiția este organizată de Ministerul Educației, în parteneriat cu:

  • Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin,
  • Uniunea Croaților din România,
  • Comunitatea Rușilor Lipoveni din România.

Gazda evenimentului este Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” din Reșița.

Participanți din întreaga țară

La ediția din 2025 participă peste 80 de elevi și profesori însoțitori, alături de membrii comisiilor naționale. Aceștia provin din școli situate în județele:

  • Botoșani
  • Iași
  • Brăila
  • Tulcea
  • Constanța
  • Caraș-Severin
    și din municipiul București.

Această diversitate geografică reflectă bogăția multiculturală a României și transformă olimpiada într-un eveniment educațional deosebit, care încurajează dialogul intercultural și colaborarea între comunități.

Programul Olimpiadei Naționale 2025

  • Joi, 22 mai 2025, ora 18:00: Festivitatea de deschidere, care va avea loc în sala Aula Magna a Centrului Universitar UBB Reșița.
  • Vineri, 23 mai 2025: Se desfășoară proba scrisă, iar pentru participanții la Olimpiada de Limba Rusă Maternă, și proba orală.
  • Sâmbătă, 24 mai 2025: Zi dedicată descoperirii orașului Reșița și vizitării comunității croate din Carașova, unde se află sediul central al Uniunii Croaților din România.
  • Sâmbătă, 24 mai 2025, ora 19:00: Festivitatea de premiere, ce va avea loc la sediul UCR. Cu acest prilej, vor fi celebrate performanțele remarcabile ale elevilor și pasiunea lor pentru limba maternă.

Olimpiada – mai mult decât o competiție

Această olimpiadă nu este doar un concurs școlar, ci o sărbătoare a limbii materne, a tradițiilor și a valorilor identitare, oferind tinerilor ocazia de a-și exprima creativitatea și de a învăța unii de la alții într-un cadru multicultural„, a subliniat pentru Radio Reşiţa Inspectorul Școlar pentru Minorități Naționale,
Ana Filca.

***

Festivitatea oficială de deschidere a Olimpiadei Naționale de Limba Croată Maternă și Limba Rusă Maternă va avea loc joi, 22 mai 2025, începând cu ora 18.00, în Aula Magna a Centrului Universitar „Babeș-Bolyai” din Reșița.

Evenimentul educațional, dedicat promovării limbilor materne ale minorităților naționale, se desfășoară timp de două zile în municipiul Reșița, județul Caraș-Severin, iar probele de concurs vor avea loc la Colegiul Național „Diaconovici-Tietz”.

Olimpiada este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin în parteneriat cu Uniunea Croaților din România, și aduce împreună elevi talentați din întreaga țară, pasionați de limba și cultura croată și rusă.

Reșița devine, pentru două zile, centrul limbilor materne croată și rusă

Această competiție națională reprezintă nu doar o etapă importantă în calendarul olimpiadelor școlare, ci și o ocazie de a celebra diversitatea culturală și valorizarea identității etnice. Participanții vor avea prilejul de a-și demonstra cunoștințele lingvistice, dar și de a descoperi patrimoniul local și ospitalitatea comunității din Banatul de Munte.

PROGRAMUL OLIMPIADEI NAȚIONALE DE LIMBA CROATĂ MATERNĂ ȘI LIMBA RUSĂ MATERNĂ

ETAPA NAȚIONALĂ, 22-25 MAI 2025, REȘIȚA

DATAORAACTIVITĂȚI PENTRU ELEVI, PROFESORI ÎNSOȚITORI, COMISII
        Joi, 22.05.202512:00-16:00Sosirea participanților și cazarea delegațiilor la Hotel „Rogge”, str.I.L Caragiale, nr.12, Reșița
18:00Deschiderea festivă a Olimpiadei Naționale de Limba Croată Maternă și Limba Rusă Maternă, sala AULA MAGNA, Centrul Universitar UBB Reșița  
20:00-22:00Cina festivă la restaurantul Hotelului „Rogge” Reșița
21:00-22:00COMISIA CENTRALĂ- pregătire, elaborare documente
                Vineri 23.05.20257:00-8:00Micul dejun
8:00-8:30  Deplasarea participanților la centrul de concurs, Colegiul Național „Diaconovici-Tietz” Reșița
08:30-08:45Intrarea elevilor în săli
9:00-12:00Susținerea probei scrise
13:00-14:00Prânz-la restaurantul hotelului „Rogge” Reșița
14:30-19:00Desfășurarea probei orale pentru participanții din cadrul Olimpiadei de Limba Rusă Maternă Comisiile evaluează lucrările scrise REȘIȚA- lecție de istorie, stiință și identitate Program de vizitare pentru participanții din cadrul Olimpiadei de Limba Croată Maternă; participanții din cadrul Olimpiadei de Limba Rusă Maternă se alătură grupului în măsură în care finalizează proba orală, conform programului stabilit; Ora 15:00, Școală Pittner Reșița, str. Furnalelor Nr.13B Ora 16:30, Grădina Zoologică „ Prof.Ioan Crișan” Reșița.  
19:30Afișarea rezultatelor
19:30-20:30Depunerea contestațiilor
20:30-22:00Cina- la restaurantul hotelului „Rogge” Reșița
              Sâmbătă 24.05.20257:00-9;00Micul dejun
9:00-10:00Afișarea rezultatelor după contestații
10:00-13:00REȘIȚA educativă- patrimoniu industrial și perspective moderne” Vizită documentară în municipiul Reșița: Centrul Civic, Fântâna cinetică, Biserica „Sfinții Mihai și Gavril”, podul sudat – Podul de la Vama, (40 min.) Centrul Universitar UBB din Reșița, (1 oră) Muzeul de Locomotive cu Abur Reșița.(1 oră)  
13:00-15:00Prânz- la restaurantul hotelului „Rogge” Reșița
17:00Deplasarea la CARAȘOVA. Vizitarea Uniunii Croaților din România și a Casei tradiționale croate, Carașova
19:00Festivitatea de premiere la Sediul Central al Uniunii Croaților din România, Carașova
21:00Cina de încheiere, la Carașova
Duminică 25.05.20257:00-9:00Micul dejun
12:00Plecarea delegațiilor

Urmărește-ne și pe Google News

Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro

O întâlnire pe simeze între două universuri artistice distincte, dar complementare: Gustav Hlinka & Maria Tudur
Cultură vineri, 6 iunie 2025, 22:55

O întâlnire pe simeze între două universuri artistice distincte, dar complementare: Gustav Hlinka & Maria Tudur

În cadrul proiectului Luna iunie – luna expozițiilor a avut loc vineri, 6 iunie,pe simezele galeriei de artă a Direcţiei pentru Cultură...

O întâlnire pe simeze între două universuri artistice distincte, dar complementare: Gustav Hlinka & Maria Tudur
Premieră „Un milion de motive” – să-ți petreci seara de duminică la Teatrul de Vest
Cultură vineri, 6 iunie 2025, 17:21

Premieră „Un milion de motive” – să-ți petreci seara de duminică la Teatrul de Vest

Teatrul de Vest din Reșița te invită duminică, 7 iunie 2025, la o premieră emoționantă: „Un milion de motive”, un one-man show inspirat de...

Premieră „Un milion de motive” – să-ți petreci seara de duminică la Teatrul de Vest
Expoziția de fotografie „Priviri Peregrine”, organizată de Centrul Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin, vernisată la Centrul UBB Reşiţa
Cultură joi, 5 iunie 2025, 19:00

Expoziția de fotografie „Priviri Peregrine”, organizată de Centrul Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin, vernisată la Centrul UBB Reşiţa

Centrul Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin a organizat joi, 5 iunie 2025 vernisajul expoziției de fotografie „Priviri Peregrine”, un...

Expoziția de fotografie „Priviri Peregrine”, organizată de Centrul Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin, vernisată la Centrul UBB Reşiţa
„Luna iunie – luna expozițiilor” debutează la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița
Cultură joi, 5 iunie 2025, 17:51

„Luna iunie – luna expozițiilor” debutează la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița

Vineri, 6 iunie 2025, de la ora 17:00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița se deschide oficial ediția a XVIII-a a proiectului...

„Luna iunie – luna expozițiilor” debutează la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița
Cultură miercuri, 4 iunie 2025, 20:04

Weekend cu pictură și jazz sub marca Fikl Art Stage

Artistul plastic și muzicianul Gheorghe Fikl deschide stagiunea muzicală din Socolari sub generciul Fikl Art Stage cu concert eveniment susținut...

Weekend cu pictură și jazz sub marca Fikl Art Stage
Cultură luni, 2 iunie 2025, 19:00

„Sfîrșitul s-a terminat”, Boema a început la Centrul Cultural Școala Pittner

„Sfîrșitul s-a terminat” noua expoziție a artistului Nicolae Comănescu, ce a avut vernisajul pe 1 iunie, la Reșița, la Centrul Cultural...

„Sfîrșitul s-a terminat”, Boema a început la Centrul Cultural Școala Pittner
Cultură luni, 2 iunie 2025, 15:59

„FIARE DIN BECI – LEGENDE ȘI OȚEL”: o expoziție inedită de spade și săbii autentice, la Reșița

Reșița devine, în primele zile ale lunii iunie, capitala legendelor istorice și a armelor albe autentice. Evenimentul „FIARE DIN BECI –...

„FIARE DIN BECI – LEGENDE ȘI OȚEL”: o expoziție inedită de spade și săbii autentice, la Reșița
Cultură vineri, 30 mai 2025, 23:51

1 Iunie – Ziua Copilului sărbătorită prin teatru și voie bună

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Teatrul de Vest din Reşiţa invită copiii să sărbătorească împreună printr-un spectacol dedicat...

1 Iunie – Ziua Copilului sărbătorită prin teatru și voie bună