120 de ani de la primele amenajări hidroenergetice din Banat: Reșița – Secu – Văliug – Semenic, prezentate în ediţie trilingvă

120 de ani de sistem hidroenergetic: Reșița – Secu – Văliug – Semenic 1903-2023 este evenimentul aniversar ce s-a desfăşura joi, 21 septembrie de la ora 12.00 la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din Reşiţa.

În cadrul evenimentului a avut loc prezentarea de carte, semnată de Dieter János, „A resiczabányai vizimű (40 rajzzal és fényképel)/ Sistemul de amenajări hidrotehnice și centrala hidroelectrică Grebla din Reșița (cu 40 de schițe și imagini)/ Das hydrotechnische System und das Wasserkraftwerk Grebla aus Reschitza (mit 40 Skizzen und Bildern)”, o apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, 2023.

Volumul reprezintă cea de-a treia ediţie a volumului privind amenajările hidrotehnice şi centrala hidroelectrică Grebla din Reşiţa, cea mai veche din România.

Despre importanţa reeditării acestui volum în ediţie trilingvă aflăm de la criticul dr. Ada Cruceanu-Chisăliţă:

Amintim că, volumul apărut anul acesta la Editura Banatului Montan este cea de-a treia reeditare a broşurii semnate de Dieter Janos, apărută în ediţie princeps în Ungaria anului 1912.

De varianta în limba germană, precum şi de corelarea cu celelalte două limbi de expresie, maghiară şi română, s-a îngrijit traducătorul şi profesorul Gheorghe Colţa.

Sub genericul “Premiere tehnice”, Centrul universitar “Babes-Bolyai” din oraş în parteneriat cu Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor au organizat un amplu eveniment dedicat realizărilor tehnice de-a lungul timpului din Valea Bârzavei.

După o vizită de documentare la cea mai veche centrală hidroelectrică în funcţiune din ţară, “Grebla” de la Reşiţa, la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din urbe a avut loc lansarea unui volum în ediţie trilingvă după broşura lui Dieter Janos, apărută pentru prima dată în 1909.

Impresii despre cele două zile dedicate realizărilor tehnice, dar şi câteva propuneri pentru păstrarea intactă a patrimoniului industrial din municipiul de pe Bârzava a împărtăşit pentru Radio Reşiţa Gabriel Kelemen – conferenţiar univ. dr. la Facultatea de arte din Timişoara:

Prezentarea de carte a fost încununată şi de o expoziţie de fotografie alb-negru, cu imagini prelucrate digital de ing. Hugo Balazs din Germania, originar din Reşiţa, poate fi vizitată de luni până vineri la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din oraş.

Publicul poate vedea o seamă de portrete ale unor personaje care susţin şi perpetuează prin diferite mijloace viaţa social-culturală germană din urbe.

Despre lucrările de pe simeze, autorul fotografiilor, ing. Hugo Balazs, a subliniat:

Vă amintim că, Hugo Balazs este originar din Reşiţa şi este câştigătorul premiului Alexander Tietz pentru anul 2013 – cea mai însemnată distincţie a Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din municipiul de pe Bârzava.

Cele mai citite

Related Articles