Studenții blochează străzile din Belgrad

Câteva zeci de studenti sârbi s-au adunat vineri în centrul Belgradului pentru a bloca o intersectie din capitala, protestând fasa de ceea ce ei considera a fi frauda la alegerile parlamentare din 17 decembrie, câstigate de dreapta nationalista a presedintelui Aleksandar Vucic, relateaza News.ro, care citeaza AFP.

Studentii, condusi de miscarea Borba (Lupta), care a cerut blocarea strazilor din capitala timp de 24 de ore, cer anularea rezultatelor alegerilor si organizarea unui nou scrutin.

Opozitia a contestat rezultatele alegerilor, principala coalitie de opozitie, „Serbia împotriva Violentei”, sustinând ca alegatorilor sârbi din Bosnia vecina li s-a permis sa voteze ilegal în capitala.

„În tara noastra, de zeci de ani, nu exista dreptate pentru procesele democratice”, a declarat pentru AFP Jovana Kostadinov, în vârsta de 19 ani, studenta la Facultatea de inginerie electrica si biologie a Universitatii din Belgrad. „Iar când în sfârsit am avut dreptul de a vota, (votul meu) nu a fost respectat si ma simt jignita”, a adaugat ea.

„Cine a furat alegerile?”, a exclamat activistul Ivan Bijelic, adresându-se studentilor, care au raspuns în cor: „Hotii, hotii!”

Studentii, carora li s-au alaturat si alti tineri, au ridicat corturi, înfiintând o tabara improvizata, în timp ce unii protestatari s-au asezat la o intersectie din apropierea cladirilor guvernamentale pentru a bloca traficul. Este prima blocada de 24 de ore pe strazile din Belgrad de la alegerile parlamentare si locale din 17 decembrie. De la alegeri, au avut loc o serie de proteste, în timpul carora manifestantii au blocat sporadic arterele din capitala.

Blocajul început vineri urmeaza sa se încheie sâmbata la prânz pentru a permite protestatarilor sa se alature unei alte demonstratii organizate de un grup de intelectuali, artisti si celebritati.

Potrivit rezultatelor oficiale, partidul SNS (dreapta nationalista) al presedintelui sârb Aleksandar Vucic a obtinut 46% din voturi, fata de 23,5% pentru coalitia de opozitie.

Protestele au atins punctul culminant duminica trecuta, când manifestantii au atacat primaria din Belgrad si au încercat sa intre, spargând ferestrele cu pietre, înainte de a fi respinsi de politie, care a folosit spray-uri cu piper.

Cele mai citite

Related Articles