Ascultă Radio România Reșița Live

Vremea capricioasă întârzie recolta de căpşune

Căpşunele sunt primele fructe de primăvară, gustul şi aroma lor deosebită determină cultivarea lor în majoritatea grădinilor sau în câmp.

Vremea capricioasă întârzie recolta de căpşune

Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 mai 2023, 16:19 / actualizat: 20 mai 2023, 9:56

Căpşunul se poate cultiva din zonele de câmpie şi până în regiunile montane inferioare cu altitudini de peste o mie de metri, fapt pentru care acestei culturi îi prieşte şi în grădinile agricultorilor din Banatul de Munte.

Pentru Radio Reşiţa Adina Minda Ciote din satul Soceni, comuna Ezeriş al cărei brand este cunoscut în regiune, a precizat că din cauza temperaturilor destul de scăzute din această primăvară nu se poate încă bucura de o producţie consistentă pentru că a recurs la plantaţia clasică, iar temperaturile agreate de căpşun pentru perioada de vegetaţie sunt cele cuprinse între 10 şi 25 de grade Celsius:

Cultura de căpșune este un pic întârziată față de anii trecuți din cauza vremii. Probabil că ne vom bucura de roade undeva între 7 și 10 zile, cam așa sperăm, ele acum au început așa să se înroșească puțin, dar încă nu avem de vânzare. Prețul probabil va fi undeva între 22 și 25 lei, dar oricum o să anunțăm pe pagina noastră de facebook când vom începe desfacerea lor. Anul acesta nu am avut rod pentru că am înființat cultură nouă, deci anul viitor o să ieșim mai repede pe piață cu căpșuni. Cultura va fi productivă, plantele au flori, au început să se formeze şi căpșunile, deci o să fie o producție bună și anul acesta, chiar dacă vremea nu a prea ținut cu noi. Sperăm să fie bine până în final. Ne bucurăm că am reușit prin muncă să ajungă lumea să ne cunoască și să vină la Soceni în special pentru căpșuni. Riscul mare de afară este înghețul. Și anul acesta a trebuit să întindem foliile de agril și să acoperim culturile pentru că într-o noapte la sfârșitul lunii aprilie a fost îngheţ. Dacă nu acopeream toate florile care erau atunci, le lua înghețul. Deci asta e în plus față de solar, dar uneori și în solar trebuie să le acoperim. Deci e o muncă în plus, mai ales acuma în ultimii ani cam tot timpul a fost îngheț. După ce ele au început să înflorească trebuie să le acoperim cu folie și să le descoperim ulterior într-o zi, două. Stadiul culturii se poate vedea în imaginile ataşate articolului„.

Căpşunul este o plantă perenă, semierboasă cu vigoare diferită care se menţine în cultură până la 4 ani.

Sursa foto: Adina Minda Ciote

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 15:32

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin anunță că procesul de evaluare al culturilor agricole afectate de seceta pedologică este...

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 14:05

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate

Primăria comunei Obreja, împreună cu fermierii din localitățile Obreja, Ciuta, Iaz și Var, organizează Festivalul Fermierilor, un eveniment...

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultură joi, 16 octombrie 2025, 18:00

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul

Primăria Orașului Bocșa, în parteneriat cu Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Direcția pentru Agricultură Județeană...

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul
Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură miercuri, 15 octombrie 2025, 22:58

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024

Suprafața dedicată agriculturii ecologice din România a crescut cu 160% în ultimul deceniu, ajungând în 2024 la peste 780.000 de hectare, ceea...

Agricultura ecologică din România în plină expansiune: peste 780.000 de hectare cultivate bio în 2024
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 12:19

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara

Toamna și-a intrat pe deplin în drepturi la Mailat pe raza comunei Vinga, unde s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Hodi’s Pumpkin Fest –...

Hodi’s Pumpkin Fest 2025 la Mailat: Festivalul Dovleacului readuce magia toamnei între Arad și Timișoara
Agricultură luni, 13 octombrie 2025, 11:25

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei

Toamna 2025 aduce o recoltă bogată de varză în piețele din Caraș-Severin, unde tarabele sunt pline de căpățâni mari și frunze subțiri,...

Recoltă bogată de varză în Caraș-Severin și Oltenia: producătorii locali se laudă cu varză frumoasă și gust autentic, în ciuda secetei
Agricultură joi, 9 octombrie 2025, 20:00

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş

Ediția a doua a târgului „Tradiții și obiceiuri în culorile toamnei” s-a desfășurat joi, 9 octombrie 2025, în curtea Muzeului Județean...

Tradiții și gusturi autentice, în culorile toamnei, la Caransebeş
Agricultură marți, 7 octombrie 2025, 18:20

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti

Între 10 și 12 octombrie 2025, Băile Herculane devine capitala tradițiilor bănățene, găzduind Festivalul Răchiei și al Bucatelor...

Festivalul Răchiei și al Bucatelor Tradiționale din Banatul de Munte 2025 la ediția a XXIV-a în Băile Herculane cu ocazia Zilei naţionale a produselor agroalimentare româneşti