Tomatele de Fârliug printre cele mai preferate legume din pieţele din Caraş-Severin

Programul “Tomata”, în sesiunea de anul acesta a fost finalizat doar de jumătate dintre legumicultorii cărăşeni, înscrişi în proiect (n.r. 15 din 25).

Şi dacă în urmă cu o săptămână am prezentat câţiva dintre producătorii care NU au reuşit să se încadreze în termenele impuse de program, cu tot cu prelungiri, tot din comuna Fârliug – un important bazin legumicol al judeţului Caraş-Severin, am stat de vorbă cu doi dintre fericiţii producători de tomate şi alte legume din localitate care se vor putea bucura de banii de subvenţii din conturi:

În piaţă am venit cu roşii, fasole verde, castraveți şi ceapă. Prețurile sunt cam tot ca anul trecut, că noi lăsăm, dar depinde și de client. Mai negociem bineînțeles, care-s mai sparte le dăm mai ieftin pentru ca să facă mâncare. Roșii am cu 8 lei, cu 6 lei, da şi cu 10 lei, depinde după categorii. Dacă ia mai multe kilograme, mai las din preţ. Castraveții îi dăm cu 5 lei, fasolea verde cu 10 lei. Cu canicula asta o să o dăm în bară, pentru că acum sunt căldurile astea care ne topesc. Chiar am udat în câmp şi cartofii, însă să vedem să dea o ploaie serioasă să-i putem scoate. M-am încadrat în programul Tomata, am avut noroc că s-a prelungit cu 15 zile și am avut şi control. Am fost şi la Caransebeș și am dus la analiză și am fost felicitat pentru treaba asta, că-i totul în regulă. Producția la părădaisă îi bună, cu câmpul stau un pic mai rău anul aacesta, dar ne descurcăm. Problema este că îmbătrânim și tineretul nu mai vrea să muncească; forță de muncă nu găsim. Nu vrea nimeni, nimeni nu mai vrea să lucreze. Asta e problema mare a ţăranului român din zilele noastre şi noi îmbătrânim. Eu şi toţi legumicultorii din Fârliug avem noroc cu vândutul de acasă, din fața casei sau prin telefon, comenzi. Am o masă în fața casei și nevastă-mea se ocupă și prin telefon, iar timișorenii care merg sus la Gărâna, la Brebu Nou, la Văliug, mă cunosc, îmi ştiu marfa și le facem la lădiță și uite aşa ne descurcăm cât şi supraviețuim“.

Ioan Jivan – producător de tomate din comuna cărăşeană Fârliug, care pe lângă alţi 14 va beneficia de subvenţia de 3 mii de euro.

Cele mai citite

Related Articles