Din serele Doljului pe tarabele Banatului – primele roșii românești din 2025 au ajuns în pieţe
Au apărut primele roșii românești în piețele din Banat. Proaspete, gustoase și cultivate local, roșiile sunt aduse direct din serele producătorilor.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 15 mai 2025, 17:20
Sezonul roșiilor românești a început oficial, iar primele roșii autohtone au ajuns și în piețele agroalimentare din Reșița. Sunt aduse direct din solariile fermierilor din comuna Desa, județul Dolj – o zonă renumită pentru legumicultură în Oltenia. Producătorul Florin Roșianu a oferit pentru Radio Reşiţa mai multe detalii despre această primă recoltă:
Pe lângă roşii coapte, la legumicultorul din Desa pasionaţii de grădinărit mai pot găsi răsaduri de legume la 2 lei firul.
Deși mult așteptate de consumatori, primele roșii românești au un preț de debut destul de ridicat: 20 de lei pe kilogram. Ce părere au cumpărătorii, aflăm chiar de la unii dintre ei:
Fermierii explică acest cost prin cheltuielile mari de producție, în special cu încălzirea serelor și întreținerea plantelor în lunile reci. Însă dacă vremea se menține favorabilă, cu soare și lumină din belșug, producția va accelera, iar în următoarele săptămâni românii vor găsi roșii gustoase, coapte natural, la prețuri mai accesibile.
Amintim că, roșiile românești sunt apreciate pentru gustul autentic și aroma intensă, fiind cultivate local cu grijă și respect pentru tradiție. Pe măsură ce producția crește, prețurile vor scădea considerabil, au ţinut să sublinieze producătorii din pieţele agroalimentare din oraş.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro