Ascultă Radio România Reșița Live

Punctele gastronomice locale, ar putea deveni un mijloc de dezvoltare a turismului în zonele rurale

unctele gastronomice locale vor deveni o realitate în mediul rural şi în oraşele mici, dacă Parlamentul va adopta proiectul legislativ depus joi, 2 martie de deputaţii şi senatorii PNL, care doresc realizarea în ţară a mai multor astfel de locaţii în care se vor prepara şi servi produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan.

Punctele gastronomice locale, ar putea deveni un mijloc de dezvoltare a turismului în zonele rurale

Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 martie 2023, 20:17

„Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”, se arată în iniţiativa de act normativ, care mai stabileşte că produsele culinare din aceste puncte se vor prepara din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

„Contextul socio-economic european şi strategiile de dezvoltare ale Uniunii Europene au adus în prim-plan necesitatea dezvoltării lanţului alimentar scurt şi valorificarea superioară a produselor locale, consacrând conceptul «De la fermă la consumator». Astfel, existenţa unor locuri de servire a mesei în zona rurală creează un lanţ alimentar scurt şi reprezintă tranziţia către un sistem alimentar mai sănătos şi durabil, prin promovarea şi vânzarea produselor alimentare direct din exploataţia agricolă, în special din gospodăria ţărănească, aproape de sursa de producţie primară”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Autorii proiectului menţionează că aceste puncte sunt un factor important pentru asigurarea serviciilor de bază necesare dezvoltării turismului în spaţiul rural.

„În Uniunea Europeană, turismul activ şi turismul rural sunt sectoare importante ale industriei turismului. În Romania, unde economia rurală este afectată de schimbarea accelerată a societăţii şi unde un procent ridicat din populaţie este dependentă de agricultură, turismul activ şi cel rural pot ajuta la diversificarea economiei rurale”, se mai arată în documentul citat.

Punctele gastronomice locale vor putea funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Punctul Gastronomic Local va putea fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate. Înregistrarea sanitară veterinară pentru persoanele fizice se va face în baza atestatului de producător, a carnetului de membru vânător, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, iar pentru persoanele juridice în baza documentelor care dovedesc existenţa unei producţii primare de produse agricole, de produse forestiere nelemnoase, pescuit sau vânat.

Proiectul mai prevede că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare, coordonare şi reglementare şi va organiza gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înfiinţeze astfel de puncte.

Pentru toate persoanele fizice şi juridice care înfiinţează un Punct Gastronomic Local se vor calcula şi plăti obligaţiile fiscale ale Legii 227/2015, cu excepţia celor care se află în primii doi ani de activitate, care vor fi taxate la norma de venit.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizionala.

Sursa: bursa.ro

Prima ediție a Expoziției de ovine și alte animale, la Comorăște – o sărbătoare a tradițiilor bănățene
Agricultură sâmbătă, 25 octombrie 2025, 14:14

Prima ediție a Expoziției de ovine și alte animale, la Comorăște – o sărbătoare a tradițiilor bănățene

Comuna Forotic din județul Caraș-Severin devine, în 1 noiembrie 2025, centrul crescătorilor de animale din Banat, odată cu organizarea primei...

Prima ediție a Expoziției de ovine și alte animale, la Comorăște – o sărbătoare a tradițiilor bănățene
Sprijin financiar sporit de până la 300.000 de euro pentru tinerii fermieri în viitoarea Politică Agricolă Comună
Agricultură vineri, 24 octombrie 2025, 20:40

Sprijin financiar sporit de până la 300.000 de euro pentru tinerii fermieri în viitoarea Politică Agricolă Comună

Comisia Europeană a lansat pe 21 octombrie 2025 „Strategia pentru reînnoirea generațională în agricultură”, un plan ambițios care vizează...

Sprijin financiar sporit de până la 300.000 de euro pentru tinerii fermieri în viitoarea Politică Agricolă Comună
Expoziție de Ovine 2025 la Caransebeș – Tradiție, meșteșug și pasiune pentru creșterea oilor
Agricultură vineri, 24 octombrie 2025, 13:45

Expoziție de Ovine 2025 la Caransebeș – Tradiție, meșteșug și pasiune pentru creșterea oilor

Eveniment dedicat crescătorilor de oi și iubitorilor de produse tradiționale A.J.C.O.C. Caraș-Severin și S.C.D.C.O.C. Caransebeș îi invită pe...

Expoziție de Ovine 2025 la Caransebeș – Tradiție, meșteșug și pasiune pentru creșterea oilor
La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027
Agricultură miercuri, 22 octombrie 2025, 15:41

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027

Guvernul României a aprobat, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), o serie de măsuri menite să simplifice...

La propunerea MADR, Guvernul simplifică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate în perioada 2025–2027
Agricultură sâmbătă, 18 octombrie 2025, 13:45

APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Caraș-Severin anunță că începând de joi, 16 octombrie...

APIA a dat startul Campaniei de plăți în avans pentru fermieri
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 15:32

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice

Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin anunță că procesul de evaluare al culturilor agricole afectate de seceta pedologică este...

Caraş-Severin: Peste 4.200 de hectare de culturi calamitate din cauza secetei pedologice
Agricultură vineri, 17 octombrie 2025, 14:05

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate

Primăria comunei Obreja, împreună cu fermierii din localitățile Obreja, Ciuta, Iaz și Var, organizează Festivalul Fermierilor, un eveniment...

Festivalul Fermierilor din Obreja – o sărbătoare a tradiției și muncii agricole din comunitate
Agricultură joi, 16 octombrie 2025, 18:00

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul

Primăria Orașului Bocșa, în parteneriat cu Consiliul Local Bocșa, Casa Orășenească de Cultură și Direcția pentru Agricultură Județeană...

Târgul Neu Werk-ului revine la Bocșa în acest weekend – Ediția de Toamnă 2025 reuneşte producători locali din întreg Banatul