Ascultă Radio România Reșița Live

Punctele gastronomice locale, ar putea deveni un mijloc de dezvoltare a turismului în zonele rurale

unctele gastronomice locale vor deveni o realitate în mediul rural şi în oraşele mici, dacă Parlamentul va adopta proiectul legislativ depus joi, 2 martie de deputaţii şi senatorii PNL, care doresc realizarea în ţară a mai multor astfel de locaţii în care se vor prepara şi servi produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan.

Punctele gastronomice locale, ar putea deveni un mijloc de dezvoltare a turismului în zonele rurale

Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 martie 2023, 20:17

„Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”, se arată în iniţiativa de act normativ, care mai stabileşte că produsele culinare din aceste puncte se vor prepara din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

„Contextul socio-economic european şi strategiile de dezvoltare ale Uniunii Europene au adus în prim-plan necesitatea dezvoltării lanţului alimentar scurt şi valorificarea superioară a produselor locale, consacrând conceptul «De la fermă la consumator». Astfel, existenţa unor locuri de servire a mesei în zona rurală creează un lanţ alimentar scurt şi reprezintă tranziţia către un sistem alimentar mai sănătos şi durabil, prin promovarea şi vânzarea produselor alimentare direct din exploataţia agricolă, în special din gospodăria ţărănească, aproape de sursa de producţie primară”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Autorii proiectului menţionează că aceste puncte sunt un factor important pentru asigurarea serviciilor de bază necesare dezvoltării turismului în spaţiul rural.

„În Uniunea Europeană, turismul activ şi turismul rural sunt sectoare importante ale industriei turismului. În Romania, unde economia rurală este afectată de schimbarea accelerată a societăţii şi unde un procent ridicat din populaţie este dependentă de agricultură, turismul activ şi cel rural pot ajuta la diversificarea economiei rurale”, se mai arată în documentul citat.

Punctele gastronomice locale vor putea funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Punctul Gastronomic Local va putea fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate. Înregistrarea sanitară veterinară pentru persoanele fizice se va face în baza atestatului de producător, a carnetului de membru vânător, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, iar pentru persoanele juridice în baza documentelor care dovedesc existenţa unei producţii primare de produse agricole, de produse forestiere nelemnoase, pescuit sau vânat.

Proiectul mai prevede că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare, coordonare şi reglementare şi va organiza gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înfiinţeze astfel de puncte.

Pentru toate persoanele fizice şi juridice care înfiinţează un Punct Gastronomic Local se vor calcula şi plăti obligaţiile fiscale ale Legii 227/2015, cu excepţia celor care se află în primii doi ani de activitate, care vor fi taxate la norma de venit.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizionala.

Sursa: bursa.ro

Doi şefi noi asigură interimatul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin până la sfârşitul anului
Agricultură marți, 9 iulie 2024, 17:00

Doi şefi noi asigură interimatul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin până la sfârşitul anului

Interimat la pachet, de la începutul lunii iulie 2024, la vârful Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin. Doi şefi noi asigură...

Doi şefi noi asigură interimatul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin până la sfârşitul anului
Lubenițele şi pepenii de Unirea/ Dolj, printre preferinţele reșițenilor, de mai bine de 15 ani
Agricultură luni, 8 iulie 2024, 15:00

Lubenițele şi pepenii de Unirea/ Dolj, printre preferinţele reșițenilor, de mai bine de 15 ani

Pepenele roșu este fructul vedetă al verii. Savurat pe plajă, în tabere, oriunde în aer liber sau acasă, nimic nu se compară cu o felie...

Lubenițele şi pepenii de Unirea/ Dolj, printre preferinţele reșițenilor, de mai bine de 15 ani
Ajutor suplimentar pentru cultivatorii de tomate şi usturoi
Agricultură duminică, 7 iulie 2024, 11:23

Ajutor suplimentar pentru cultivatorii de tomate şi usturoi

Cultivatorii de tomate şi usturoi vor primi un ajutor suplimentar de 1.500 de euro, pentru compensarea parţială a pierderilor în contextul...

Ajutor suplimentar pentru cultivatorii de tomate şi usturoi
În Caraş-Severin recolte bune de grâu, orz şi rapiţă vara are
Agricultură vineri, 28 iunie 2024, 22:04

În Caraş-Severin recolte bune de grâu, orz şi rapiţă vara are

Recoltarea grâului a început cu aproximativ trei săptămâni mai devreme faţă de anii anteriori. Lucrările agricole vin pe fondul...

În Caraş-Severin recolte bune de grâu, orz şi rapiţă vara are
Agricultură marți, 25 iunie 2024, 16:08

DAJ-CS: Peste 1.300.000 de lei ajung săptămâna aceasta în conturile apicultorilor din judeţ

Sumele de bani aferente ajutorului de stat privind compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol ajung în...

DAJ-CS: Peste 1.300.000 de lei ajung săptămâna aceasta în conturile apicultorilor din judeţ
Agricultură marți, 25 iunie 2024, 14:23

APIA primește cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează potențialii beneficiari că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, pot...

APIA primește cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2024
Agricultură vineri, 21 iunie 2024, 19:34

Caraş-Severin: Producţii însemnate de fructe în livezile din judeţ, dar afectate de grindină

În livezile din Banat, în ciuda ploilor de vară cu cădere de grindină, însemnată cantitativ, recolta fructelor de sezon a cunoscut anul acesta...

Caraş-Severin: Producţii însemnate de fructe în livezile din judeţ, dar afectate de grindină
Agricultură vineri, 21 iunie 2024, 17:27

DSVSA Caraş-Severin a emis măsuri obligatorii pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare

În contextul prognozelor meteorologice ce indică temperaturi ridicate și chiar caniculă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța...

DSVSA Caraş-Severin a emis măsuri obligatorii pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare