Ascultă Radio România Reșița Live

Punctele gastronomice locale, ar putea deveni un mijloc de dezvoltare a turismului în zonele rurale

unctele gastronomice locale vor deveni o realitate în mediul rural şi în oraşele mici, dacă Parlamentul va adopta proiectul legislativ depus joi, 2 martie de deputaţii şi senatorii PNL, care doresc realizarea în ţară a mai multor astfel de locaţii în care se vor prepara şi servi produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan.

Punctele gastronomice locale, ar putea deveni un mijloc de dezvoltare a turismului în zonele rurale

Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 martie 2023, 20:17

„Punctul Gastronomic Local este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse culinare şi băuturi, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 12 persoane simultan”, se arată în iniţiativa de act normativ, care mai stabileşte că produsele culinare din aceste puncte se vor prepara din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producţia primară de la nivelul exploataţiei proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.

„Contextul socio-economic european şi strategiile de dezvoltare ale Uniunii Europene au adus în prim-plan necesitatea dezvoltării lanţului alimentar scurt şi valorificarea superioară a produselor locale, consacrând conceptul «De la fermă la consumator». Astfel, existenţa unor locuri de servire a mesei în zona rurală creează un lanţ alimentar scurt şi reprezintă tranziţia către un sistem alimentar mai sănătos şi durabil, prin promovarea şi vânzarea produselor alimentare direct din exploataţia agricolă, în special din gospodăria ţărănească, aproape de sursa de producţie primară”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

Autorii proiectului menţionează că aceste puncte sunt un factor important pentru asigurarea serviciilor de bază necesare dezvoltării turismului în spaţiul rural.

„În Uniunea Europeană, turismul activ şi turismul rural sunt sectoare importante ale industriei turismului. În Romania, unde economia rurală este afectată de schimbarea accelerată a societăţii şi unde un procent ridicat din populaţie este dependentă de agricultură, turismul activ şi cel rural pot ajuta la diversificarea economiei rurale”, se mai arată în documentul citat.

Punctele gastronomice locale vor putea funcţiona în incintele existente în locuinţe particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescăreşti, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor şi fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului, ocoale silvice, mănăstiri, agropensiuni, precum şi în alte construcţii şi amenajări dintr-o localitate rurală, unde se desfăşoară una sau mai multe activităţi conexe cu producţia primară de produse agricole, pescuitul, vânătoarea, recoltarea sau colectarea produselor forestiere nelemnoase.

Punctul Gastronomic Local va putea fi înfiinţat de către persoane fizice şi persoane juridice, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a acestui tip de unitate. Înregistrarea sanitară veterinară pentru persoanele fizice se va face în baza atestatului de producător, a carnetului de membru vânător, a permisului de pescuit comercial vizat pe anul în curs sau a autorizaţiei de recoltare a produselor forestiere nelemnoase, iar pentru persoanele juridice în baza documentelor care dovedesc existenţa unei producţii primare de produse agricole, de produse forestiere nelemnoase, pescuit sau vânat.

Proiectul mai prevede că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va sprijini dezvoltarea Punctelor Gastronomice Locale prin acţiuni specifice de informare, promovare şi difuzare, coordonare şi reglementare şi va organiza gratuit cursuri de formare profesională pentru persoanele care doresc să înfiinţeze astfel de puncte.

Pentru toate persoanele fizice şi juridice care înfiinţează un Punct Gastronomic Local se vor calcula şi plăti obligaţiile fiscale ale Legii 227/2015, cu excepţia celor care se află în primii doi ani de activitate, care vor fi taxate la norma de venit.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind for decizionala.

Sursa: bursa.ro

Subvenții de 100 euro, pentru fiecare hectar de luciu de apă, pentru piscicultori
Agricultură luni, 10 martie 2025, 21:30

Subvenții de 100 euro, pentru fiecare hectar de luciu de apă, pentru piscicultori

Un sector mai puțin discutat: amenajările piscicole și importanța lor Sectorul piscicol din România primește tot mai multă atenție, mai ales...

Subvenții de 100 euro, pentru fiecare hectar de luciu de apă, pentru piscicultori
Primăria Copăcele organizează ședință de informare despre Programul Național de Cadastru și Carte Funciară
Agricultură vineri, 7 martie 2025, 21:52

Primăria Copăcele organizează ședință de informare despre Programul Național de Cadastru și Carte Funciară

Primăria Copăcele invită cetățenii la o ședință despre Programul Național de Cadastru Primăria comunei Copăcele organizează miercuri, 12...

Primăria Copăcele organizează ședință de informare despre Programul Național de Cadastru și Carte Funciară
APIA a deschis sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru sprijin financiar în agricultură: Fermierii pot depun online cererile până pe 30 mai
Agricultură vineri, 7 martie 2025, 12:47

APIA a deschis sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru sprijin financiar în agricultură: Fermierii pot depun online cererile până pe 30 mai

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat oficial sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru sprijin financiar...

APIA a deschis sesiunea de depunere a cererilor de plată pentru sprijin financiar în agricultură: Fermierii pot depun online cererile până pe 30 mai
Lădița Verde Bio – Prospețime, direct de la producător
Agricultură marți, 4 martie 2025, 20:01

Lădița Verde Bio – Prospețime, direct de la producător

Odată cu venirea primăverii și începutul Postului Paștelui, consumatorii sunt încurajați să adopte o alimentație mai sănătoasă, bazată...

Lădița Verde Bio – Prospețime, direct de la producător
Agricultură luni, 3 martie 2025, 15:24

APIA: Procedura de vizare a Rentei Viagere Agricole pentru 2025

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță demararea procesului de vizare anuală a rentei viagere agricole aferente...

APIA: Procedura de vizare a Rentei Viagere Agricole pentru 2025
Agricultură luni, 3 martie 2025, 15:15

APIA a dat startul Campaniei 2025 pentru depunerea cererilor de plată

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a lansat oficial Campania de primire a Cererilor de Plată pentru anul 2025, oferind...

APIA a dat startul Campaniei 2025 pentru depunerea cererilor de plată
Agricultură vineri, 28 februarie 2025, 21:15

Tradiție, flori de primăvară și cadouri de pe tarabe. Floriștii din Caraș-Severin își așteaptă clienții direct la seră: prețuri mai mici, ofertă variată!

Târgul Mărțișorului este deschis în Parcul Tricolorului din Reșița, oferind vizitatorilor o gamă variată de mărțișoare tradiționale,...

Tradiție, flori de primăvară și cadouri de pe tarabe. Floriștii din Caraș-Severin își așteaptă clienții direct la seră: prețuri mai mici, ofertă variată!
Agricultură vineri, 28 februarie 2025, 18:08

AFIR susține produsele alimentare certificate la nivel național și european prin CPAC

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) promovează produsele alimentare autentice și certificate din România prin intermediul...

AFIR susține produsele alimentare certificate la nivel național și european prin CPAC