Programul „Usturoiul” continuă și în 2023 fără modificări majore. Înscrierile se fac până la sfârşitul lunii!

Guvernul a aprobat joi, 4 mai o Hotărâre prin care se aprobă schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, transmite Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin.

În ședinţa de Guvern din data 4 mai 2023 a fost adoptată o Hotărâre prin care se aprobă schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia, în anul 2023, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1408/ 2013, care va fi implementată de către direcţiile pentru agricultură judeţene şi oficiile fitosanitare judeţene”, anunţă Ministerul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale.

Schema se va aplica pe întreg teritoriul României în anul 2023, iar impactul bugetar este de 29.700.000 lei, reprezentând echivalentul a peste 6 milioane de euro. 

Continuăm acest Program demarat în anul 2019, care şi-a dovedit din plin utilitatea asigurând o producţie calitativă şi cantitativă de usturoi românesc pentru consum. Iată că oferim predictibilitatea de care este nevoie pentru stabilitatea producătorilor şi pentru asigurarea accesului consumatorilor la produsele româneşti, obţinute prin munca fermierilor noştri”, a declarat ministrul Petre Daea.

Pentru Radio Reşiţa, directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte:

Beneficiarii pot fi producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, producători agricoli persoane juridice. Pentru a obţine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp şi să obţină o producţie de minim 3 kg usturoi/10 mp.

Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ ha şi se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată. Depunerea cererilor se va realiza până la data de 31 mai inclusiv, iar valorificarea producţiei se va face în perioada 1 iunie – 21 noiembrie inclusiv. Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/ factura/ fila/ filele din carnetul de comercializare, se vor depune până la data de 29 noiembrie inclusiv.

Anul trecut de ajutorul de minimis la nivelul judeţului Caraş-Severin au beneficiat 3 legumicultori.

Cele mai citite

Related Articles