Producătorii de flori din Caraş-Severin invită cumpărătorii în serele şi solariile de domiciliu: Oferta este mai variată şi preţurile considerabil mai mici

În Parcul Tricolorului din Reşiţa este deschis Târgul Mărţişorului unde pe lângă mărţişoare şi mici cadouri de sezon, se găsesc o serie de aranjamente florale, flori în glastre şi la fir pentru toate buzunarele.

Printre vânzători am întâlnit şi câţiva producători de legume din Fârliug şi Teregova, care s-au reprofilat, cel puţin acum la început de sezon.

Denisa Laszlo de la sera de flori din comuna Fârliug are o gamă variată de flori, dar primulele şi zambilele primează şi fac momentan obiectul ei de activitate:

Primele flori din această primăvară, zambilele – florile primăverii din sera mea. Am început cam de o lună, în ianuarie. Zambilele sunt puse din toamnă, au termen mai lung.

Producția de flori din această primăvară este chiar foarte ok, sunt mulțumită, dar și experiența contează. În anii trecuți poate n-am fost așa de experimentă încă, dar cu timpul în fiecare an puțin câte puțin, tot mai mult şi mai bine.

Prețurile? Anul trecut s-a vândut zambila cu zece lei, anul acesta 12 – 15 lei, însă la noi sunt prețuri de producător, adică dacă pe tarabe sunt 15 lei noi le dăm sub 12. Dacă sunt cu 12, noi le dăm cu 10 lei, deci mergem tot timpul sub preţul pieţei şi oamenii vin cumpără că ne cunosc marfa. Acum este încă de început, dar practic mai au timp, unii doar analizează vom vedea.

Până să trecem la legume mergem înainte pe flori, pe alte sortimente, mușcate la ghivece, mici, mari, agățătoare, de tot felul, iar apoi avem și legumele.

Am vrea să colaborăm cu publicul cumpărător, să vină direct la noi la seră ne-ar scuti și pe noi de taxele care le plătim an de an la târguri şi în piețe. Anul acesta am plătit 1.100 de lei pentru două săptămâni, cât este deschis târgul de mărțișor, plus costurile cu drumul, motorina.

Dacă suntem sau nu mulțumiţi de profit? Trebuie să ne vindem marfa cumva; de aceea zic că e mai bine la seră. Omul cumpără mai ieftin pentru că vine la seră și ne scutește pe noi de o taxă în plus. Iar cu cei care vor să cumpere en-gros, negociem“.

Diferite sortimente de flori de primăvară din sera de flori a Denisei Laszlo din Fârliug găsiţi zilnic şi în piaţa Reşiţa Sud.

Primele flori de primăvară, precum panseluţele şi bănuţii, dau culoare şi solariilor Claudiei Gross din Berzovia înainte ca acestea să fie cultivate cu legume de toate soiurile.

În această etapă sunt la panseluțe, primele flori cu care începem în fiecare an sezonul. Panseluțele sunt flori rezistente la frig, la îngheț, n-au nimic dacă rămân afară şi îngheață; când dă soarele își revin. Cu ele se înfrumuseţează grădina, balconul, parcurile pentru că cu ele putem începe fără probleme. Nu poți să scoți o mușcată în luna ianuarie sau februarie afară. Astea sunt primele flori cu care începe anul acesta, iar după panseluțe mai sunt primulele, belis ș.a.m.d., apoi urmează mușcatele, petuniile – florile verii.

Momentan am doar flori, dar când voi începe cu legumele, merg în paralel și cu ele și cu legumele. Am avut deja clienţi cu toate că nu am dat startul vânzărilor, dar am fost sunată dacă vreau să vând și normal că am vândut. Au venit la seră și au cumpărat. Prețurile anul acesta față de primăvara anului trecut sunt aceleași. La panseluțe 3 lei bucata; e un preț zic eu ok indiferent dacă vin oameni la mine sau merg eu în piață. Pentru engros, adică la o cantitate puțin mai mare lucrăm la preț, negociem bineînţeles“.

Producătorii de flori au transmis prin intermediul Radio Reşiţa că îşi doresc ca oamenii, cumpărătorii de flori, să îî viziteze la serele şi solariile de-acasă din fermă unde varietatea şi diversitatea este mult mai mare, iar preţurile considerabil mai mici.

Surse foto: facebook Claudia Gross şi Denisa Laszlo

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles